Ο πρώην καγεκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ παραδέχτηκε σε συνέντευξη του στο Reuters πως η Ελλάδα ίσως να μην είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη αν οι ηγέτες της ΕΕ γνώριζαν το βάθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων.
«Αν κάποιος είχε μια απολύτως καθαρή εικόνα για την οικονομική κατάσταση, εκείνη την εποχή, ίσως η απόφαση για την Ελλάδα να ήταν διαφορετική», υπογράμμισε.

«Αλλά τότε υπήρξε μια γενική ομοφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ένταξη. Αυτοί που τώρα επικρίνουν την κυβέρνησή μας γι αυτό που συνέβη, ξεχνούν ότι το CDU και το FDP ψήφισαν υπέρ της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σρέντερ. 

Ο 67χρονος πρώην καγκελάριος επισήμανε πως το "μεγάλο λάθος" που έγινε απέναντι στην Ελλάδα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης ήταν ότι «η χώρα δεν βοηθήθηκε αρκετά να παραμείνει όρθια, όταν αποκαλύφθηκε το πλήρες μέγεθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων».

«Δεν προκαλεί έκπληξη το ό,τι ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει αυτά που του ζητήθηκαν. Οι συντηρητικοί σε όλη την Ευρώπη έκαναν πολύ λίγα πράγματα για να πείσουν την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να πάψει να φέρεται τόσο ανεύθυνα», σημείωσε μάλιστα ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Επέκρινε παράλληλα την Άγκελα Μέρκελ ότι «άσκησε με καθυστέρηση την εξουσία της στην κρίση χρέους της ευρωζώνης και ήταν το πιο σωστό πράγμα που μπορούσε να κάνει, ακόμα και αν υπήρξαν αντιδράσεις από το κόμμα της και από την κοινή γνώμη στη Γερμανία».

«Η καγκελάριος ανέλαβε με καθυστέρηση την ευρωπαϊκή ευθύνη», τόνισε ο Σρέντερ και πρόσθεσε: «Τώρα υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσει την έντονη αντίδραση του κόμματός της και των ψηφοφόρων. Όμως, αυτό ήταν το σωστό: να κινδυνεύεις να χάσεις την εξουσία, επιδιώκοντας σημαντικές αποφάσεις».