Η συγκρότηση νέας κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, αποφασίστηκε στις συναντήσεις που είχαν το βραδύ της Κυριακής αρχικά ο Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά ενώπιον του Κάρολου Παπούλια και στη συνέχεια τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων. Σήμερα το μεσημέρι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συνομίλησαν τηλεφωνικά. Ωστόσο όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές οι τηελφωνικές συνομιλίες πρόκειται να συνεχίσουν.  Ο κ. Παπανδρέου έχει ξεκαθαρίσει ωστόσο ότι δεν προτίθεται να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός της νέας ματαβατικής κυβέρνησης.

Oι πληροφορίες, θέλουν νέο πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο ενώ στη θέση των αντιπροέδρων «παίζουν» τα ονόματα του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Σταύρου Δήμα.

Σημειώνεται ότι για σήμερα είχε αρχικώς προγραμματιστεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία τελικά ματαιώθηκε μετά την απόφαση της γγ του ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ να μην μετέχουν σε αυτή. 

Εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου και κρίσιμες διαβουλεύσεις για τα ονόματα της νέας κυβέρνησης

Μία ώρα περίπου μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αντιπροεδρία στην οδό Ζαλοκώστα. 

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η διενέργεια εκλογών στις 19 Φεβρουάριου 2012 αφού πρώτα συζητήθηκαν αναλυτικά τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησης της συμφωνίας της 26ης – 27ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.   

Στη συνάντηση, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σαχινίδης και οι κ.κ. Ζαννιάς, Πλασκοβίτης και Π. Χριστοδούλου.  

Από την πλευρά της ΝΔ συμμετείχαν ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι στενοί συνεργάτες του προέδρους του κόμματος κ.κ. Σταμάτης και Σταϊκούρας.

Σήμερα
, τα επιτελεία των δύο κομμάτων αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση, όπου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η σύνθεση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης.

H επίσημη ανακοίνωση αναφέρει: 

«Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συναντήθηκαν σήμερα, αργά το βράδυ, στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που διασφαλίζουν την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου.

Υπήρξε προσέγγιση απόψεων τόσο ως προς τις αναγκαίες ενέργειες, όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα με καταλληλότερη ημερομηνία εκλογών την 19η Φεβρουαρίου.  

Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης και της ΝΔ οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σταμάτης και Λαζαρίδης. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτης, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζανιάς και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου».

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Η κρίσιμη- και ιστορική όπως αποδείχθηκε- συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά ενώπιον του Κάρολου Παπούλια άρχισε στις 20:33 χωρίς δήλωση ενώπιον του Τύπου και ολοκληρώθηκε στις 21:45. Στην αίθουσα, εκτός από τους τρεις αξιωματούχους βρίσκονταν μόνο δύο πρακτικογράφοι. 

Πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς έφτασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς συνοδευόμενος από τους Γ. Μιχελάκη και Κ. Αρβανιτόπουλο και ακολούθησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου συνοδευόμενος από τους Νίκο Αθανασάκη, Ηλία Μόσιαλο και Ν.Ζιώγα.

Μετά την αρχική συμφωνία, η Προεδρεία της Δημοκρατίας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση ενώ Παπανδρέου και Σαμαράς δεν έκαναν δηλώσεις.

Πάνω από 50 διεθνή δίκτυα και πρακτορεία βρέθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και περιμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δυο πλευρών.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».


Σχετικά Θέματα: