Έντονες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης σχετικά με τη συμφωνία για την νέα κυβέρνηση ενώ ματαιώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για ματαίωση της σύσκεψης ελήφθη κατόπιν της άρνησης της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Ειδικότερα,  το ΚΚΕ δεν προτείθεται με κανένα τρόπο να βοηθήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και θα απευθυνθεί στο λαό.  Αρνητική και η απάντηση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που προγραμματίζεται για αύριο υπό τον πρόεδρο τη Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. 

Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι μετά την συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων για την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής του κ. Τσίπρα στην συνάντηση. 

Αρνητικά αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ και στην ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά για νέα κυβέρνηση συνεργασίας. 

 

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Η παρούσα Βουλή δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να υποθηκεύσει το μέλλον του κόσμου της εργασίας για τις επόμενες δεκαετίες. Η νέα κυβέρνηση θα είναι πλήρως απονομιμοποιημένη και πολιτικά ανίσχυρη» και ζητά τη διενέργεια εκλογών.

 Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Μετά από ένα απίστευτο παρασκήνιο διαβουλεύσεων, ανοιχτών εκβιασμών και δημιουργίας κλίματος τρομοκράτησης της κοινωνίας, η ανάγκη της ανασύνταξης του μνημονιακού μπλοκ υπό το βάρος των συγκλονιστικών κινητοποιήσεων του λαού μας οδηγεί στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.
 

«Η ασθμαίνουσα προσπάθεια των συνεγγυητών πλέον του μνημονίου, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να ψηφισθεί η δανειακή σύμβαση από την παρούσα Βουλή αποτελεί μια ωμή αντιδημοκρατική εκτροπή.

Η παρούσα Βουλή δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να υποθηκεύσει το μέλλον του κόσμου της εργασίας για τις επόμενες δεκαετίες. Η νέα κυβέρνηση θα είναι πλήρως απονομιμοποιημένη και πολιτικά ανίσχυρη.

Ο λαός μας έχει κληθεί, χωρίς να ρωτηθεί, να δεχτεί την κατάργηση των βασικών του δικαιωμάτων στο όνομα αποτυχημένων ευρωπαϊκών συμφωνιών που γίνονται κουρελόχαρτα εντός 24ώρων.
 
Η προσπάθεια της χειραγώγησης του λαού μας και η υπαγωγή του σε ένα καθεστώς διαρκούς λιτότητας προς όφελος των αγορών και των ισχυρών οικονομικών ελίτ θα ανατραπεί μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας.
 

Οι πολιτικές δυνάμεις που αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική οφείλουν να συγκλίνουν σε ένα ευρύτατο αντιμνημονιακό μέτωπο και στην προοπτική ενός νέου συνασπισμού εξουσίας.

Η προσφυγή στις κάλπες και η απόρριψη της νέας δανειακής σύμβασης συνιστούν τα πρώτα βήματα για μια νέα ελπιδοφόρα πορεία».

 

Μετά τη συμφωνία των κ.κ.  Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά για νέα κυβέρνηση συνεργασίας το βράδυ της Κυριακής, ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Η νύχτα δεν έβγαλε επίσκοπο. Να δούμε αν η αυγή θα βγάλει μητροπολίτη. Με τα καπρίτσια των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά χάθηκε πολύτιμος χρόνος που θα δυσκολέψει έτι περισσότερο το όποιο σχήμα διαδεχθεί την παρούσα κυβέρνηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καρατζαφερης είχε σύμφωνήσει να μετέχει ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.