Χωρίς να διεκδικούν ρόλο αλλά μόνο λόγο στη νέα κυβέρνηση εμφανίζονται επί της παρούσης στην ΝΔ, επιμένοντας στον μεταβατικό χαρακτήρα του νέου σχήματος, του οποίου το ρόλο επικεντρώνουν στη διαμόρφωση ομαλών συνθηκών προκειμένου για την τελική διεξαγωγή των εκλογών, στις 19 Φεβρουαρίου, όπως αποφασίστηκε χθες.  
Τα οφέλη της χθεσινοβραδινής συμφωνίας, στην Συγγρού τα μετρούν ως προς τα εξής: Με την απόσυρση δημοψηφίσματος, την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου και την άμεση διενέργεια εκλογών. Το τελευταίο ωστόσο δε φαίνεται να καταγράφεται και ιδιαιτέρως ως επιτυχία, με δεδομένο ότι ως και χθες από την ΝΔ επέμεναν ότι ιδανικότερος χρόνος για εκλογές θα ήταν μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων. 

Ωστόσο, αυτό το τελευταίο, όπως διεφάνη και μετά τη χθεσινοβραδινή, πρώτη διμερή σύσκεψη, δε θα επέτρεπε χρονικά την ολοκλήρωση του PSI, γεγονός που οδηγούσε σε απώλεια 40 δις. Το γεγονός αυτό δε φαίνεται να προβληματίζει την ΝΔ πάντως, καθώς τα ηγετικά στελέχη του κόμματος δε διαβλέπουν κινδύνους οι οποίοι να περιστρέφονται γύρω από αποφάσεις που θα τους προκαλέσουν πολιτικό κόστος, ταυτίζοντάς τους με την κυβέρνηση. 

Για παράδειγμα η επιβολή νέων μέτρων. Θέμα το οποίο στην ΝΔ εκτιμούν ότι έχει κλείσει κατ’ αρχάς από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, από την οποία επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε νέες κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξουν μέτα τα μέσα του 2012.

Αντιθέτως, διαπιστώνεται υιοθέτηση των «γαλάζιων» απόψεων περί μείωσης της φορολογίας ενώ δεν αποκλείονται ακόμη και φορολογικές ελαφρύνσεις από το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους,  λόγω της διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. 

Πολιτικά, η ΝΔ κινείται για την ώρα σε «ασφαλή νερά» επιμένοντας στην άποψη περί μη συμμετοχής «γαλάζιων» στελεχών στην κυβέρνηση, ενώ εκτιμάται ότι θα ζητηθούν οι παραιτήσεις τουλάχιστον τεσσάρων υπουργών, όχι όμως του υπάρχοντος οικονομικού επιτελείου. 

Επιπρόσθετα, τα νέα δεδομένα εκτιμάται ότι ανοίγουν το δρόμο του Σαμαρά για επαφές με τα κέντρα εξουσίας στην Ευρώπη, σε διαφορετική από την ως τώρα βάση, αναπροσαρμόζοντας παράλληλα την πολιτική τους στόχευση η οποία, αν και παραμένει η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, πλέον εξειδικεύεται στην επαναδιαπραγμάτευση με στοχευμένη προσέγγιση τα μέτρα ανάκαμψης. 

Ωστόσο, είναι πλέον προφανές ότι από την Συγγρού καλούνται πλέον να διαχειριστούν τις εσωτερικές φωνές –με απήχηση στην κομματική βάση όμως- που κάνουν λόγο για «μνημονιακή» στροφή Σαμαρά, πείθοντας για τη διάθεση του Προέδρου της ΝΔ να επιμείνει στις απόψεις που έχουν καταγραφεί επί δύο χρόνια, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι η χθεσινοβραδινή του επιλογή έγινε στην κατεύθυνση της εθνικής ανάγκης. 


Πάνος Ρασσιάς


Σχετικά Θέματα: