«Μετά από παλινωδίες και διελκυστίνδες και πάντοτε, βέβαια, το κόστος των επιλογών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., φαίνεται ότι θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση και μεταβατικός πρωθυπουργός», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης με δηλώσεις του στο Βήμα 99,5. «Εμείς, όπως από χθες έχω δηλώσει, δεν θα μετέχουμε στο νέο κυβερνητικό σχήμα και σε ό,τι αφορά τη στάση μας, θα την εξαρτήσουμε από τη θητεία και επίσης κυρίως από τις πολιτικές δεσμεύσεις και το τι καλείται να πράξει αυτή η μεταβατική κυβέρνηση», είπε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι  «δεν σπεύδω να σας πω ούτε ότι θα υπερψηφίσουμε ούτε ότι θα καταψηφίσουμε. Αυτά θα είναι συνάρτηση της αξιολόγησης που θα κάνουμε για το τι θέλει (η κυβέρνηση) και τι της ανατίθεται».

 Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη τις δηλώσεις του Όλι Ρεν.

«Τη θεωρώ αρνητική εξέλιξη, με την έννοια ότι είναι προφανής ο ετεροκαθορισμός της πολιτικής ζωής του τόπου και τούτο όχι μόνο σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η Ελλάδα μετέχει στο υπερεθνικό ολοκλήρωμα της ενωμένης Ευρώπης, αλλά και την αναγκαία στάση σθεναρότητας και αποφασιστικότητας και κατά τη γνώμη μου αναγκαίας πολιτικής που θα μπορούσε να αντιπαρατίθεται σε επιλογές ή εντολές του κ. Ρεν ή άλλων παραγόντων και ιδίως του γαλλογερμανικού άξονα, του τύπου «θα κάνεις αυτό» ή «θα κάνεις το άλλο» στην Ε.Ε. συνολικότερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

 
Τέλος, αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος θα είναι νέος πρωθυπουργός σημείωσε: «Ο κ. Παπαδήμος είναι ένας έμπειρος άνθρωπος, ο οποίος γνωρίζει και μακροοικονομικά και τη λειτουργία του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού συστήματος. Βεβαίως, είχε μια διαφορετική άποψη σχετικά με το "κούρεμα", αλλά από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο που θα διαμορφώσει σ' αυτόν η ανάθεση των καθηκόντων του πρωθυπουργού από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα: κατά πόσον εξασφαλίζεται μια αυτόνομη λειτουργία του μεταβατικού κυβερνητικού συστήματος. Ούτως ή άλλως, είναι λαβωμένη η επιλογή. Σκεφθείτε αν τραβάει ο ένας από εδώ και ο άλλος από εκεί τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν».