Με σκεπτικισμό αλλά και έντονο προβληματισμό αντιμετωπίζει το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας τα νέα δεδομένα τα οποία προκύπτουν από την αλλαγή στρατηγικής του κόμματος τους μετά την σύμφωνη γνώμη του κ. Σαμαρά για κυβέρνηση «κοινής αποδοχής». Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι εάν δεν κινηθεί γρήγορα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενδέχεται να χάσει το πλεονέκτημα που είχε σχετικά με την αντί-μνημονιακή πολιτική την οποία μέχρι σήμερα άσκησε με αποτέλεσμα την δημιουργία αρνητικού κλίματος.


Κύκλοι της Συγγρού
σημειώνουν ότι «δεν ενστερνίστηκε η Νέα Δημοκρατία το μνημόνιο ούτε και την οικονομική πολική, τα μέτρα και τις φοροεπιδρομές στις οποίες έχει αποδοθεί το ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο κ. Σαμαράς έχει θέσει «κόκκινη γραμμή» σε οτι αφορά νέα μέτρα αλλά και σε ότι ισχύει μέχρι σήμερα.


Παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον του κ. Σαμαρά επιχειρεί να μειώσει την ένταση των αντιδράσεων η οποία άρχισε να εξυφαίνεται από χθες το βράδυ και αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας, φαίνεται ότι το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα χιονοστιβάδα αντιδράσεων ένεκα αλλαγών στις στρατηγικές του επιλογές.


Στο μεταξύ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες  αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επικοινώνησε με αρκετούς ξένους ηγέτες χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς διημείφθη στις συνομιλίες αυτές. Οι ίδιες πηγές διαρρέουν ότι πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με Μέρκελ, Σαρκοζί αλλά και Αμερικανούς αξιωματούχους καθώς και με στελέχη του ΔΝΤ.Τάκης Χατζής