«Έπειτα από μια δύσκολη εβδομάδα, έχουμε πλέον μια νέα πολιτική κατάσταση, ένα νέο πολιτικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εθνικής ευθύνης. Αυτή είναι η απόδειξη της δέσμευσής μας και της ικανότητάς μας ως έθνος να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατα την άφιξή του στο Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει απόψε στους ομολόγους του διαβεβαιώσεις και πολιτικές εγγυήσεις για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η Ελλάδα στο επόμενο διάστημα. 

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θα διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την 6η δόση, το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις απαντήσεις που θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος. 

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη πως οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας επαρκούν έως τα μέσα Δεκεμβρίου, υπάρχει χρόνος για τη λήψη της απόφασης.

O πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε και προσωπική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο.

Ο κ. Βενιζέλος νωρίτερα είχε συναντηθεί και με τον Επίτροπο για τις οικονομικές υποθέσεις Ολι Ρεν για τις διαδικασίες για την έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τονέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση και για την προετοιμασία του νέου σχήματος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους (PSI).  


Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες τίθενται επί τάπητος η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF),  οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και φυσικά η εκταμίευση της 6ης δόσης. 

κ. Βενιζέλος αναμένεται να παράσχει διαβεβαιώσεις και πολιτικές εγγυήσεις για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η Ελλάδα στο επόμενο διάστημα.  

Από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι προϋπόθεση για την 6η δόση είναι να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση μαζί με τα μέτρα του νέου Μνημονίου.


Μπαρουέν: Αποφασισμένοι να ενισχύσουμε το EFSF


Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις εργασίες για την ενίσχυση του Ταμείου σταθερότητας της ζώνης του ευρώ (EFSF) με βάση ένα "όσο το δυνατό ταχύτερο χρονοδιάγραμμα", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.

"Θα εργαστούμε σκληρά για το Ταμείο", δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες, η οποία θα είναι αφιερωμένη κυρίως στους τρόπους ενίσχυσης του EFSF, ένα όργανο που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της μετάδοσης της κρίσης χρέους.

"Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα (...) κυρίως για την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26-27 Οκτωβρίου", που επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ για το θέμα αυτό, είπε.
TAGS