Το Βερολίνο έστειλε σήμερα νέο τελεσίγραφο στην Ελλάδα μέσω του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφαν Σάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι «μόνο αν η ευρωζώνη πεισθεί, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί πλήρως τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, θα εγκρίνει την εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα».
Το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, πρόσθεσε, δεν μπορεί να καθοριστεί από τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά εξαρτάται αποκλειστικά από τη στάση της Αθήνας. «Η καγκελάριος Μέρκελ έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη» είπε. «Αλλά αυτό είναι συνδεδεμένο με όρους, που η όποια ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει απαρεγκλίτως».


«Το μοναδικό θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup σήμερα είναι προς το παρόν η μόχλευση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού ταμείου διευκολύνσεων EFSF» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών. Και μόνο αν υπάρξει σαφής εικόνα από τις εξελίξεις στην Αθήνα, θα επανέλθει στην ατζέντα και η βοήθεια για την Ελλάδα.
 
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» των οφειλών της Ελλάδας σε ιδιώτες κατά 50%, ο κ. Σάιμπερτ τόνισε ότι αυτό γίνεται κατευθείαν από την ελληνική κυβέρνηση. Οι ευρωπαίοι εταίροι προσφέρουν τεχνική βοήθεια και τεχνογνωσία, πρόσθεσε, δεν έχουν όμως άλλη ανάμιξη σε αυτό. Σχετικά Θέματα: Τα εύσημα της Μέρκελ πήρε ο Παπανδρέου - Μπαραζ συνομιλίων με Ευρωπαίους ηγέτες