Σε κλοιό αφόρητων πιέσεων βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, αφού οι ευρωπαίοι ζήτησαν επιτακτικά δεσμεύσεις για την τήρηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Έτσι, σε δηλώσεις μετά τη συνδρίαση του Eurogroup, ο Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ, ζήτησε επιστολή από τα δύο μεγάλα κόμματα, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία. Γραπτές δεσμεύσεις ζήτησε ο Επίτροπος Όλι Ρεν, αλλά και οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί. O Ζ. Γιουνκέρ επέμεινε στην ανάγκη διακομματικής υποστήριξης σε όλες τις πτυχές του δεύτερου προγράμματος, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπωθούν εγγράφως «Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι «πρέπει η Ελλάδα να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας και να μην χρειαστεί να σκεφτούμε τα αρνητικά σενάρια, και να διασφαλίσουμε από κοινού πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος της ευρωζώνης, που είναι η θέση της Κομισιόν»

Πρόσθεσε πως η έκτη δόση του δανείου προς τη χώρα μας θα μπορούσε να εκταμιευθεί εντός του Νοεμβρίου, αν η νέα κυβέρνηση εκφράσει μια τέτοιου είδους δέσμευση.

Σύμφωνα με τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους το μοντέλο που θα ακολουθηθεί είναι αυτό της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς ο Επίτροπος Ρεν αν η απαίτηση για έγγραφη δέσμευση, συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, απάντησε ότι το ίδιο συνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, χωρίς αυτό να θεωρηθεί παρέμβαση στα εσωτερικά αυτών των χωρών.


Βενιζέλος: Πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολό της η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου

Ανακοίνωση εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρέπει να εφαρμοστέι στο σύνολό της η Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

«Το Eurogroup υποδέχτηκε πολύ θερμά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ιδίως την απόφαση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να στηρίξουν μια κυβέρνηση με αποστολή την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

 Από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup προκύπτει ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης, εφόσον και μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας που συνδέονται με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά, η Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που οδηγούν στο νέο πρόγραμμα.

Παράλληλα, το Eurogroup αποφάσισε να κινηθούν κανονικά, από τώρα, όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, με τη μείωσή του κατά 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».

Γραπτές δεσμεύσεις ζητούν Γερμανοί και Αυστριακοί

Οι Γερμανοί δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ζήτησαν και αυτοί δεσμεύσεις. Χαρακτηριστικά, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «στην παρούσα κατάσταση, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί δεσμευτικά ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και αυτό όχι μόνο από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν αλλα και την αντιπολίτευση». 

Οι Αυστριακοί από τη μεριά τους πήγαν ένα βήμα παραπέρα και ζήτησαν δέσμευση από όλα τα κόμματα! Η κ. Φέκτερ  δήλωσε  πριν από το Eurogroup ότι είναι πεπεισμένη ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ζητήσουν να υποστηριχτεί από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα η πολιτική μεταρρυθμίσεων και να κατατεθεί αυτό και γραπτά και ακόμη να αρχίσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις και να μην αναμένεται να περάσουν πρώτα οι εκλογές. 


Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΔΝΤ 
 

Στο μεταξύ, τη γραπτή δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας για εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, φαίνεται πως ζητάει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα tovima.gr, τα δύο κόμματα θα πρέπει να δεσμευτούν εγγράφως ότι θα τηρήσουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

ΗΠΑ: Η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου


Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Δευτέρα, την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας για τη δανειοδότηση με σκοπό την αντιμετώπιση του χρέους που επιτεύχθηκε με τους εταίρους της στην ευρωζώνη, αρνήθηκε όμως να σχολιάσει την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να παραιτηθεί.


Διαιρεμένα τα μέλη της ευρωζώνης όσον αφορά την ενίσχυση του ΕΤΧΣ

Στο μεταξύ, τα 17 μέλη της ευρωζώνης στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών τους,"παρουσιάστηκαν διαιρεμένα", όσον αφορά τους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου χρηματο-πιστωτικής σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Διαιρεμένα, ιδίως έναντι της δυνατότητας της ενίσχυσης του ΕΤΧΣ με τα "λογιστικά" κεφάλαια του ΔΝΤ, που όμως είναι έως τώρα της αποκλειστικής αρμοδιότητας των Κεντρικών τραπεζών των μελών του.


Πηγές: ΑΠΕ - tovima.gr - naftemporiki.gr

TAGS