Τίποτα δεν προμήνυε σήμερα το μεσημέρι ότι το υπουργικό σύμβούλιο που συγκλίθηκε δεν θα ήταν το τελευταίο της κυβέρνησης -  ακόμη και η διάρκειά του  μόλις 20 λεπτών, και το αντικείμενο του η ενημέρωση για τις επιστολές παραίτησης των υπουργών συνέτειναν ότι η συμφωνία είχε κλείσει και ο κύκλος των υπουργών θα μαζευόταν σε αυτή τη σύνθεση για τελευταία φορά. Όμως οι εξελίξεις από το απόγευμα και μέτα ήταν ραγδαίες με αποτέλεσμα να μην έχει ανακοινωθεί μέχρι αυτή την ώρα (Τρίτη 19:00) νέο κυβερνητικό σχήμα. Έτσι λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το υφιστάμενο υπουργικό συμβούλιο να χρεαστεί να συνεδριάσει εκ νέου. 
Το χρονικό της ημέρας 

Στα υπουργικά γραφεία τα σχέδια παραίτησης. Το μεσημέρι στη διάρκειας 20 λεπτών συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει από τα μέλη του υπουργικού να έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους. 
Στο υπουργικό συμβούλιο οι υπουργοί ενημερώθηκαν για τις χθεσινές εξελίξεις στο Eurogroup από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Οι διαβουλέυσεις

Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου πρωταγωνιστεί στα σενάρια ως το επικρατέστερο. Το πρωί της Τρίτης Παπαδήμος και Παπανδρέου συνομίλησαν τηλεφωνικά- πληροφορία η οποία διαψεύδεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Λίγο πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους Απόστολο Κακλαμάνη, Φίλιππο Πετσάλνικο και Νίκο Αθανασάκη.  

Στο «τραπέζι» των διεργασίων έπεσε και το όνομα του Νικηφόρου Διαμαντούρου ενώ απομακρύνεται το σενάριο Ρουμελιώτη ο οποίος έφτασε πριν από λίγο στην Αθήνα μεταφέροντας μήνυμα του ΔΝΤ προς την πολιτική ηγεσία με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης και την συμμετοχή του ταμείου στο νέο δανειακό πρόγραμμα. 

Με νέες του δηλώσεις σήμερα το πρωί ο Νικηφόρος Διαμαντούρος επανέλαβε ότι υπήρξε προσέγγιση για την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της νέας κυβέρνησης.  Μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» ο ευρωπαίος διαμεσολαβητής τόνισε ότι «δεν υπάρχει επίσημη πρόσκληση» προσθέτοντας ότι «παρακολουθώ χωρίς να έχω όλες τις λεπτομέρειες». τη Δευτέρα ο κ. Διαμαντούρος μιλώντας στο Reuters ξεκαθάρισε ότι  «υπήρξε ένα διερευνητικό τηλεφώνημα χθες, αλλά καμία επικοινωνία από τότε». 

Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο, για τη θέση του νέου πρωθυπουργού «έπαιζε» και το όνομα του οικονομολόγου και πρώην υπουργού Οικονομικών, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ. Ωστόσο και οι τρεις... υποψηφιότητες μένουν στον αέρα έως ότου ολοκληρωθούν οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων.

Το παρασκήνιο

Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ καθ'όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας έδειχνε την επιλογή της στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου με ιδιαίτερα πιεστικό τρόπο. Ωστόσο από πλευράς Συγγρού υπήρχαν ενστάσεις στις απαιτήσεις του όσον αφορά πρώτον το αίτημα παράτασης της πρωθυπουργικής θητείας του πέραν του εξαμήνου και δεύτερον τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών από την πλευρά της ΝΔ. Σήμερα η Συυγρού άρει τις αντιρρήσεις του Αντώνη Σαμαρά τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών στη νέα κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, προσερχόμενος στη Βουλή και απαντώντας σε ερώτηση του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, σχετικά με το τι περιμένει από τις εξελίξεις για τις οποίες αγωνιούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αγορές, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Όταν οι σχέσεις των πολιτικών κομμάτων διαμορφώνονται με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τη σαφήνεια, την εντιμότητα και την ηθική, τότε το αποτέλεσμα είναι πάντα καλύτερο, για το λαό, τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
 
Μαραθώνιος τη Δευτέρα 

Οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς είχαν χθες συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και κομματικές συσκέψεις προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους και να καταλήξουν στο όνομα του νέου πρωθυπουργού.

Αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά».


Σχετικά Θέματα: