Συνεχείς είναι οι ανταποκρίσεις και τα ρεπορτάζ των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το όνομα του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης.
«Ποιος θα γίνει πρωθυπουργός και πότε;», «Τελευταία πράξη για τον πρωθυπουργό Παπανδρέου;», «Και το όνομα αυτο...», «Αναμένοντας τη νέα κυβέρνηση», είναι μερικοί αολι τους τίτλους των σημερινών δημοσιευμάτων.

Επικρατέστερος για την θέση του Πρωθυπουργού θεωρείται ο Λουκάς Παπαδήμος με τα σχετικά ρεπορτάζ στα γερμανικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι «ίσως η υποψηφιότητά του να έχει καταρρεύσει εξαιτίας των αξιώσεών του, κυρίως όσον αφορά τη στελέχωση της νέας κυβέρνησης και με πολιτικά πρόσωπα».

Ορισμένοι, πάντως, αναλυτές θεωρούν σχεδόν δεδομένη την ανάληψη της θέσης από τον κ. Παπαδήμο σε βαθμό μάλιστα που να μην αναφέρονται καν στα άλλα δυο ονόματα που φέρονται να βρίσκονται στο τραπέζι, δηλαδή των κ.κ. Ρουμελιώτη και Διαμαντούρου.

Η Welt Online γράφει σήμερα για τον κ. Παπαδήμο ότι «η υποψηφιότητά του ταιριάζει απόλυτα στους καιρούς καθώς στις Βρυξέλλες τον γνωρίζουν πολύ καλύτερα από ότι στην ίδια του την πατρίδα. Μπορεί οι Έλληνες να μην τον εμπιστεύονται απαραίτητα, (επειδή δεν τον γνωρίζουν), αλλά στις Βρυξέλλες τον θεωρούν έναν ιδιαίτερα μορφωμένο άνθρωπο». Για έναν «σιωπηλό αγωνιστή για τη διαφύλαξη της ευρωζώνης» κάνει λόγο ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης ARD.

Το όνομα του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στην Ελλάδα, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας παλεύουν μέχρι τελευταία στιγμή για μία ημέρα, η οποία ελπίζουν να τελειώσει με έναν νέο πρωθυπουργό, γράφει η Wall Street Journal.

Διάφορα ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, όπως αυτό του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, στελέχους του ΔΝΤ και πρώην υπουργού Οικονομικών, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή.
Οπως αναφέρει η WSJ, το όνομα του κ. Ρουμελιώτη τέθηκε υπό συζήτηση, αφότου οι συνομιλίες με τον Λουκά Παπαδήμο, έμοιαζαν να μην βαίνουν καλώς, αναφέρει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η υποψηφιότητά του.

Το Associated Press, επικαλούμενο πηγές από την Αθήνα, αναφέρει ότι "ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Ν. Διαμαντούρος θεωρούνται υποψήφιοι για τη θέση του πρωθυπουργού".
"Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού" γράφει η Monde.

"Αβέβαιη η διαδοχή Παπανδρέου" γράφει η Figaro, αναφέροντας ότι αριστερά και δεξιά προσπαθούν να πείσουν τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, αλλά οι "κομματικές πιέσεις μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις".


Με πληροφορίες από: naftemporiki.gr