«Όλη αυτή η ιστορία δεν είναι θεσμική εκτροπή. Αλλά είναι μια θεσμική ακροβασία, η οποία θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης μίλησε τα πρωί στον ΒΗΜΑ 99,5 για τη διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης, το νέο πρωθυπουργό και τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν σε αυτήν,
«Νομίζω ότι είναι διάχυτη η απογοήτευση και η αγωνία μαζί και αυτό κάνει το μίγμα εκρηκτικό. Οι πολίτες έχουν καταλάβει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη και μεταδίδεται και σε άλλες κραταιές χώρες, όπως η Ιταλία», επεσήμανε ο κ. Καρτάλης και πρόσθεσε: «ο Έλληνας πολίτης έχει συνηθίσει σε μια πολιτική σταθερότητα και σε κυβερνήσεις που αντέχουν σε έναν εκλογικό κύκλο, έστω και αν σπάνια πηγαίνουμε σε εκλογές σε τέσσερα χρόνια, αλλά το έχουμε δει και αυτό και ποτέ δεν το είχαμε δει να κρατά έξι μήνες ή ένα χρόνο και σπάνια πήγαινε και σε δύο χρόνια».


Παράλληλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «ο Έλληνας πολίτης δεν είχε εκπαιδευτεί στο γεγονός των κυβερνήσεων συνεργασίας. Ξορκίστηκε τόσο πολύ την τελευταία φορά που έγινε αυτό και το θυμάμαι η κυβέρνηση συνεργασίας, επειδή έκανε βέβαια και εκείνη σφάλματα σοβαρά, αλλά αυτομάτως θεωρήθηκε πολιτικό μίασμα να μιλάς για μια κυβέρνηση συνεργασίας. Άρα, όταν δεν έχεις εκπαιδεύσει τον πολίτη σε μια τέτοια συνεργασία και δεν έχεις εκπαιδεύσει ούτε το πολιτικό σύστημα σε μια τέτοια προοπτική, τα αδιέξοδα γίνονται όλο και πιο δύσκολα».

Επιπλέον, ο κ. Καρτάλης χαρακτήρισε λανθασμένη την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών.


«Βεβαίως και πρέπει να πάμε σε εκλογές και δεν μίλησα για ένα ή δύο χρόνια, αλλά το να ολοκληρώσει η κυβέρνηση το έργο της στις 19 Φεβρουαρίου, αφού έχει κάνει πέντε-έξι βήματα και χωρίς να ξέρει κανείς εκείνη τη στιγμή αν θα έχουν προκύψει αυτά, είτε γιατί η διεθνής κατάσταση επιβάλλει περισσότερες διαπραγματεύσεις, νομίζω τότε ότι κάνουμε ένα λάθος σε μια κρίσιμη διαδικασία που εκτιμάται από τους πολίτες αυτή η δύσκολη στιγμή». 


«Όλη αυτή η ιστορία που έχει εξελιχθεί τις τελευταίες ημέρες για το νέο πρωθυπουργό δεν είναι θεσμική εκτροπή. Δεν συμφωνώ με τέτοιες τοποθετήσεις των κομμάτων της Αριστεράς. Αλλά είναι μια θεσμική ακροβασία, η οποία θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή για να μην εξελιχθεί κάπως διαφορετικά απ’ ό,τι ενδεχομένως καθένας από εμάς θα ήθελε», κατέληξε ο κ. Καρτάλης.