Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν, επανέλαβε ότι η έκτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί όταν αποσαφηνιστεί πλήρως από την ελληνική πλευρά ότι δεσμεύεται με τους στόχους και με τις πολιτικές που προβλέπονται από τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, αλλά και από το νέο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ για τη χώρα. Ερωτηθείς για ποίο λόγο επιμένει η Κομισιόν στην έγγραφη δέσμευση από την ελληνική πλευρά ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της έκτης δόσης, ο κ. Ρεν απάντησε ότι «μετά την μονομερή εξαγγελία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, διερράγησαν οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας, άρα χωρίς τις υπογραφές των κομμάτων σε δεσμευτική επιστολή των συμφωνηθέντων για την 26η Οκτωβρίου, δεν εκταμιεύεται η έκτη δόση».

Ο φινλανδός Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίηση του Ecofin, του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, για την υπό διαμόρφωση κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ενότητας στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι η νέα κυβέρνηση, όταν συσταθεί, θα πρέπει να δεσμευτεί εγγράφως ότι θα επικυρώσει όλα τα ζητήματα που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Δέσμευση με πέντε υπογραφές έως την Πέμπτη ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Νωρίτερα, οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν να αποσταλει στο Eurogroup επιστολή στην οποία θα δηλώνεται η συμφωνία του νέου κυβερνητικού σχήματος στη δανειακή σύμβαση. Η επιστολή θα πρέπει να υπογράφεται από το νέο πρωθυπουργου, το νέο υπουργό Οικονομικών, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά.