Ενδεικτική της ειλικρινούς πρόθεσης της ΝΔ να συμφωνήσει σε μεταβατικό πρωθυπουργό και κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να «τρέξουν» οι απαραίτητες διαδικασίες για τη δανειακή σύμβαση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ώστε να εκφραστεί η λαϊκή βούληση, διαμηνύουν από την Συγγρού ότι είναι η άρση ουσιαστικά, κάθε «κόκκινης γραμμής» που αρχικά θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. 
Το θέμα καθώς φαίνεται –και όπως το αντιλαμβάνονται από την Συγγρού- «κολλάει» στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ, εγείροντας ακόμη και υποψίες για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς την προώθηση της διμερούς συμφωνίας από τη μία πλευρά. «Ακόμη και σε αυτό το θέμα κινούνται με ...ώρα ΠΑΣΟΚ» σχολίαζε χαρακτηριστικά ανώτατη πηγή από το στενό περιβάλλον του κ. Σαμαρά. 

Επί της ουσίας, η Συγγρού φαίνεται να έχει διαμηνύσει προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ότι «προτείνετέ μας κάποιον, να συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε» έχοντας άρει όλες τις «κόκκινες γραμμές».

Ως προς το θέμα του πρωθυπουργού και ειδικότερα, για τον κ. Παπαδήμο, φαίνεται ότι από την Συγγρού δεν είχαν εξ’ αρχής πρόβλημα. Ωστόσο, από πολύ νωρίς όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newpost.gr και συγκεκριμένα από το μεσημέρι της Δευτέρας, το θέμα έδειχνε να κλείνει οριστικά. 

Ως προς τις εκλογές, από την ΝΔ δείχνουν να μετακινούν τη γραμμή ίσως για λίγες εβδομάδες μετά την 19η Φεβρουαρίου, δεδομένης της εξέλιξης που θα έχει το PSI. Ενώ και ως προς το θέμα της μη συμμετοχής πολιτικών προσώπων έχουν υπαναχωρήσει, με τον κ. Σαμαρά να εκφράζει την επιθυμία του να μη διαθέσει βουλευτές της ΝΔ για να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά μόνον συνεργάτες και συμβούλους του. Αλλά και αυτό είναι προς διαπραγμάτευση. 

Η χθεσινή εξέλιξη όμως με μία σειρά αξιωματούχων της Ευρώπης να επιμένουν στο θέμα της υπογραφής, εξόργισε τον Πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος επικαλούμενος της εθνική αξιοπρέπεια, στύλωσε τα πόδια ως προς αυτό. Όπως εκμυστηρεύτηκε στο πολύ στενό του περιβάλλον, θεωρεί τη συγκεκριμένη κίνηση εξευτελιστική για τη χώρα, τόσο ως προς το περιεχόμενό της –αίτημα περιττό αφ’ ης στιγμής η σύμβαση θα κυρωθεί με την ανώτατη συνταγματική διαδικασία της χώρας, την κοινοβουλευτική κύρωση- όσο και ως προς τον τρόπο που επιδιώκεται να συμβεί. 

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβιαωμένες του Newpost.gr, στην Συγγρού από καιρό μέχρι και πολύ πρόσφατα, εξέταζαν το ενδεχόμενο να αποστείλει ο κ. Σαμαράς μια επιστολή, πιθανώς προς τον κ. Μπαρόζο, στην οποία να του δηλώνει ξεκάθαρα τη σύμφωνη γνώμη του με τους στόχους του προγράμματος –κάτι αντίστοιχο με ότι είχε κάνει στοην Πορτογαλία ο κ. Κοέλιο. Σκέψη όμως η οποία εγκαταλείφθηκε χθες, μετά τη στάση των Ευρωπαίων, την οποία στην ΝΔ χρεώνουν –φάνηκε άλλωστε από τη δήλωση Ρεν- στο ΠΑΣΟΚ και τις επικίνδυνες επιλογές του δημοψηφίσματοςΠάνος ΡασσιάςΣχετικά Θέματα: