''Πρέπει να γίνουν αλλαγές στη Συνθήκη της Ε.Ε., πρέπει να δράσουμε, πρέπει να αλλάξουμε''. Με αυτά τα τρία «πρέπει» η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζητά να γίνουν άμεσα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις γιατί όπως εξηγεί «ο κόσμος δεν περιμένει την Ευρώπη». Τη στιγμή που Ελλάδα και Ιταλία «βουλιάζουν» τις αγορές η Άγκελα Μέρκελ υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση ζητά περισσότερη υπευθυνότητα πέραν των συνόρων κάθε χώρας στους ευρωπαϊκούς κόλπους ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ισπανικές ανησυχίες είναι επίσης γερμανικές ή ιταλικές». 

Σε ομιλία της στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του συνεδρίου Falling Walls για τον εορτασμό της Πτώσης του Τείχους του Βερολίνου το 1989, η κ. Μέρκελ είπε ότι οι διακηρύξεις καλών προθέσεων δεν αρκούν πλέον, και ότι χρειάζεται γνήσιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που να είναι δυνατό να ελεγχθούν, διαφορετικά, πρόσθεσε «η πολιτική κοινότητα δεν θα επιβιώσει εάν δεν είναι ικανή να αλλάζει»

Με τις τροποποιήσεις στη Συνθήκη, η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να παρεμβαίνει στους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών, στην κατεύθυνση της αυστηρής λιτότητας που επιβάλλουν οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.