Ο Γιώργος Παπανδρέου στο τελευταίο διάγγελμά του ως πρωθυπουργός έκανε λόγο για θεσμική επιλογή του νέου επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης φωτογραφίζοντας έτσι τον Φίλιππο Πετσάλνικο. Στις 19.00 ακολουθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
«Από την πρώτη στιγμή έπρεπε να συνεργαστούμε εάν τώρα δεν υπήρχε συνεργασία, πότε; Απο την αρχή επεδίωξα συνεργασία, αυτό επιθυμούσαν οι πολίτες. Η πολιτική συναίνεση ήταν το ζητούμενο. Τώρα την έχουμε» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

«Η νέα κυβέρνηση θα υπερβαίνει κόμματα. Αρχίζει η νέα εποχή της ειλικρίνιας και συμπόρευσης. Η επιλογή του νέου πρωθυπουργού είναι θεσμική και σε αυτήν συμφωνούμε όλοι. Σήμερα οι βασικές πολιτικές δυνάμεις ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εγγηυηθούμε πως θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να αξιοποήσουμε την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο και των μικρών και των μεγάλων αλλαγών».

 Όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας, δεν θα τελειώσουν όλα τα προβλήματα μεμιάς, η διαδρομή όμως θα γίνει πιο ελπιδοφόρα, πρόσθεσε και τόνισε ότι «Είμαι περήφανος που παρά τις δραματικές αντιξοότητες καταφέραμε όλοι μαζί να κρατήσουμε τη χώρα μας όρθια. Παρά την πίεση δεν λογάρισα καμία καρέκλα και θέση μπροστά στο καλό της Ελλάδας».

Ο κ. Παπανδρέου βρισκεται αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο για την συνάντησή του στις 17.00 με τους πολιτικούς αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Καρόλο Παπούλια. 

Ανακούφιση εξέφρασε ο Κάρολος Παπούλιας στην αρχή της συνάντησής του με το Γιώργο Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι ο λαός περιμένει από τη νέα κυβέρνηση να αποδώσει.

«Ανοίγει μια ευκαίρια, μια άλλη σελίδα στην ιστορία της χώρας μας», είπε από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου και σχετικά με το νέο κυβερνητικό σχήμα σημείωσε πως ελπίζει «να είναι μια βάση για περαιτέρω μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας» αλλά και για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

«Υπάρχει ανακούφιση γιατί τα τελευταία 24ωρα περιμέναμε το σχηματισμό αυτής της κυβερνησης», του απάντησε ο κ. Παπούλιας, παρατήρησε ότι πρόκειται για «κυβέρνηση που επωμίζεται πολλά» και πως «ο ελληνικος λαός περιμένει και εκείνος να αποδώσει αυτή η κυβέρνηση».

Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν ότι δεν συμμετέχουν στη συνάντηση. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο για την συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου και τον Κάρολο Παπούλια.