Έντονα αντέδρασαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού. Με δηλώσεις τους, η γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τάσσονται κατά του νέου πρωθυπουργού και κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα της νέας μεταβατικής κυβέρνησης.
«Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης έθεσαν επικεφαλής της κυβερνητικής τους σύμπραξης τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο. Αυτή είναι η επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Απέναντι σ' αυτή τη "μαύρη συμμαχία" ο λαός πρέπει να αντιτάξει τη δική του εργατική - λαϊκή συμμαχία για να τους εμποδίσει και να τους ανατρέψει», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού.

Από τη πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι «η νέα κυβέρνηση και ο νέος πρωθυπουργός καλούνται να υλοποιήσουν μια πολιτική που δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση».

«Και ως εκ τούτου, καταλληλότερος να αναλάβει αυτό το έργο είναι κάποιος που δεν έχει εκλεγεί και δεν έχει λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό. Η εξέλιξη αυτή, όμως, αποτελεί ωμή αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας», συνεχίζει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει:

«Οι φανατικότεροι υποστηρικτές του μνημονίου στη Βουλή, στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στα κυβερνητικά έδρανα, έδωσαν μάχη για να επιβάλουν αυτή την εξέλιξη. Η επιλογή του κ. Παπαδήμου αποτελεί για όλους αυτούς εγγύηση ότι θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και συνέπεια, η ίδια πολιτική που μέχρι σήμερα μας έχει καταστρέψει».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «τη στιγμή που όλη η Ευρώπη πληρώνει ακριβά το τίμημα των επιλογών της ευρωπαϊκής ηγεσίας και της ΕΚΤ, ο αντιπρόεδρός της παρουσιάζεται ως λύση στην κρίση που δημιούργησαν οι πολιτικές που υπηρέτησε. Είναι πραγματικά τραγικό, τη στιγμή που η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου έχει ήδη καταρρεύσει κάτω από τον πάταγο της ιταλικής κρίσης, ο νέος πρωθυπουργός να ζητά στο όνομά της νέες θυσίες. Δηλαδή απολύσεις, χαράτσια, περικοπές αλλά και εκχώρηση της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας».

«Τα κόμματα που θα στηρίξουν αυτήν την κυβέρνηση, είτε με συμμετοχή είτε με ανοχή, θα έχουν συνευθύνη για την κοινωνική διάλυση, τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία. Χρέος όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων αυτού του τόπου είναι συλλογικά και ενωτικά να αγωνιστούν για την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την γρηγορότερη δυνατή προσφυγή στις κάλπες. Για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας με στόχο την ανάκτηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, για μια νέα πορεία ανάπτυξης, αναδιανομής του πλούτου και κοινωνικής δικαιοσύνης», καταλήγει ο κ. Τσίπρας.