Η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί «ένα νέο κεφάλαιο» για την Ελλάδα, υπογραμμίζουν σε κοινή γραπτή δήλωσή τους οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Χαιρετίζοντας τις σημερινές ανακοινώσεις στην Ελλάδα, οι κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο τονίζουν ότι έχουν υποστηρίξει εδώ και καιρό την ανάγκη ευρείας πολιτικής συναίνεσης που θα αποβλέπει στη λήψη μέτρων, τα οποία θα συμβάλουν στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Όπως επισημαίνουν, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μεταβατική κυβέρνηση, το βάρος του έργου της θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς θα πρέπει να οριστικοποιηθεί σύντομα το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να υλοποιηθεί, όπως έχει σχεδιαστεί στις αρχές του 2012. Σύμφωνα με τους κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο, είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα διακομματικής διαβεβαίωσης στους ευρωπαίους εταίρους ότι δεσμεύεται να πράξει ότι απαιτείται ώστε να τεθεί το χρέος σε πτωτική πορεία.

Η δημοσιονομική σταθεροποίηση θα πρέπει «να οδεύσει χέρι-χέρι» με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να υλοποιηθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας τις οποίες έχει ανάγκη επειγόντως ο ελληνικός λαός, υποστηρίζουν οι κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο.

Οι δύο πρόεδροι υπογραμμίζουν ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα συνεχίσουν να κάνουν τα πάντα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα αλλά, όπως επισημαίνουν, και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τον εαυτό της. Το μήνυμα αυτό απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, τονίζουν.

Καταλήγοντας οι κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο σημειώνουν ότι προσβλέπουν στο να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν με τον νέο πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο προκειμένου να συζητήσουν «τα επείγοντα θέματα της κοινής μας ατζέντας».