Η επιλογή Παπαδήμου στην ηγεσία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και όλες οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιάφεροντος των ξένων ΜΜΕ. BBC και TIME αναρωτιούνται εάν ο Λουκάς Παπαδήμος θα τα καταφέρει στη χειρότερη δουλειά της Ευρώπης. Η γαλλίκη Le Monde φοβάται φαινόμενο εξάπλωσης σε ολόκληρη της Ευρώπη, ο Economist κάνει λόγο «για τις δυσλειτουργικές πολιτικές της Ελλάδας».  Ο Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει μίας από τις όχι και τόσο αξιοζήλευτες εργασίες στην Ευρώπη αυτή την στιγμή, αναφέρει το BBC, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι πρόκειται για την πιο δυνατή επιλιγή στο κλίμα αναταραχής που επικρατεί. Παράλληλα αναφέρει ότι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός υπόσχεται πως προτεραιότητά του θα είναι το ευρώ και αναφέρεται σε δηλώσεις του Λουκά Παπαδήμου.

«Σώζοντας την Ελλάδα: Μπορεί ο Παπαδήμος να τα βγάλει πέρα με τη χειρότερη δουλειά της Ευρώπης;». Αυτό αναρωτιέται το αμερικανικό περιοδικό Time και συναρτά της επιτυχία του Λουκά Παπαδήμου στο εγχείρημα, όχι μόνο με τη διάσωση της Ελλάδας αλλά ενδεχομένως και ολόκληρης της Ευρωζώνης. 

Χρειάστηκαν αρκετές ημέρες συνομιλιών, χαμένες διορίες, δημόσια και ιδιωτική οργή, αλλά η Ελλάδα τελικά έχει νέο πρωθυπουργό, αναφέρει ο Economist σε άρθρο του με τίτλο "Αύριο και αύριο".

''Στις 10 Νοεμβρίου ο Λουκάς Παπαδήμος, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η απόφαση σημαίνει ότι η Ελλάδα έκλεισε έναν κύκλο σε λιγότερο από μία εβδομάδα: στις 7 Νοεμβρίου, ο κ. Παπαδήμος έμοιαζε η σίγουρη επιλογή για τη δουλειά, πριν οι διαπραγματεύσεις χαλάσουν".

"Ο χαμηλών τόνων Παπαδήμος αναλαμβάνει δύσκολο έργο" είναι ο τίτλος της Wall Street Journal, λέγοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει επίπονα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ η αντίδραση του κοινού στις περικοπές δαπανών και στην υψηλότερη φορολογία αυξάνονται, υπό το βλέμμα των Ευρωπαίων ηγετών.

"Η Ελλάδα και η Ιταλία αναζητούν λύση στους τεχνοκράτες" είναι ο τίτλος του άρθρου των New York Times. Κάτω από την πίεση της αγοράς ομολόγων και υπό το άγριο βλέμμα των Ευρωπαίων ηγετών, αμφότερες Ελλάδα και Ιταλία ανέλαβαν δράση την Πέμπτη, προσβλέποντας σε τεχνοκράτες ηγέτες για να τους τραβήξουν από το χείλος του χάους, σημειώνει η εφημερίδα.

Washington Post γράφει ότι η χώρα ανέθεσε σε έναν μη πολιτικό τη δουλειά της έγκρισης ενός μη δημοφιλούς σχεδίου διάσωσης, πριν τις εκλογές του επόμενου χρόνου.

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την χώρα αναλαμβάνει τα ηνία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, αναφέρει το CNN, προσθέτοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός θα θεσει σε εφαρμογή τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες για το ελληνικό χρέος.

Ο Λουκάς Παπαδήμος αντιμετωπίζει την πρόκληση για την αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας της Ελλάδας και την διατήρησή της στην ευρωζώνη, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Independent.

Ο βρετανικός Guardian αναφέρει ότι ο διορισμός του Λ.Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού "τερματίζει τις μέρες πολιτικής φιλονικίας στην Αθήνα".

Απο την άλλη, τα γερμανικά ΜΜΕ «εξυμνούν» κατα κόρον τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό. Με τίτλους όπως «Παπαδήμος ο σωτήρας» και «Αυτός που καλείται να αποτρέψει τη χρεοκοπία» σχολιάζουν οι γερμανικές εφημερίδες την ανάληψη της θέσης του Πρωθυπουργού από τον Λουκά Παπαδήμο. «Ένας τεχνοκράτης θα αποφασίζει πλέον στην Αθήνα, προσπαθώντας να κάνει αυτά που δεν έκανε ο "καθαρόαιμος" πολιτικός».

Συγκεκριμένα, «Αυτός που καλείται να αποτρέψει τη χρεοκοπία», τιτλοφορείται πρωτοσέλιδο σχόλιο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται. Και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt όμως εκτιμά ότι «ο Παπαδήμος είναι ο καλύτερος υποψήφιος για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. 

Ο Λουκάς Παπαδήμος θα πρέπει να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα λιτότητας που θεσπίστηκαν, το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση της ενίσχυσης, ενώ ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης πτώχευσης παραμένει" γράφει η γερμανική Die Welt. "Ένα φάντασμα που ονομάζεται Ευρώπη" είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αναρωτιέται εάν η ΕΕ μπορεί να επιβιώσει στη σημερινή της μορφή ή εάν "οι ισχυρές χώρες εγκαθιστούν μία αδύναμη "περιοχή"".

"Μετά τους Παπανδρέου και Μπερλουσκόνι, ποιο θα είναι το μέλλον;" διερωτάται η γαλλική Le Monde. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η κρίση χρέους έχει μετατραπεί σε μια τεράστια πολιτική κρίση που συγκλόνισε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Πηγή: Έθνος, in.gr, Πρώτο Θέμα