Οξύτατες επιθέσεις κατά της νέας κυβέρνησης εξαπέλυσαν με ανακοινώσεις τους το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις έγιναν γνωστά τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Το ΚΚΕ, επικαλούμενο τον στίχο του Κώστα Βάρναλη «απ' τα τσακάλια δε γλυτώνεις μ΄εφκές ή παρακάλια», τονίζει ότι «η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, που το σχηματισμό της απαιτούσαν εδώ και καιρό η ΕΕ, οι τραπεζίτες, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και τα άλλα τμήματα των μονοπωλίων, είναι γεγονός» και αντιτάσσει την ανάγκη δημιουργίας «λαϊκού μετώπου».

«Η συμμετοχή στο μαύρο μέτωπο των ιδεολογικών απογόνων του δικτάτορα Μεταξά και των βασανιστών της Μακρονήσου, των προβοκατόρων του ΛΑΟΣ, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η σοσιαλδημοκρατική και η φιλελεύθερη αστική εκδοχή είναι σύμμαχοι με το ακροδεξιό τμήμα, γιατί είναι και αυτό συστατικό του αστικού πολιτικού συστήματος» αναφέρει το ΚΚΕ και υπογραμμίζει ότι στον αντίποδα του «μαύρου μετώπου» πρέπει να βρεθεί και να γίνει γεγονός το λαϊκό μέτωπο, σημειώνοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ημέρα, ενώ επαναλαμβάνει τη θέση του για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

«Δράση τώρα και λαϊκή αντεπίθεση. Πάλη ταξική σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας» τονίζει και καλεί τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να συμπορευθούν και να ενισχύσουν το ΚΚΕ.

«Χέρι-χέρι πορεύονται πλέον και επισήμως ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ, καταστρατηγώντας με τον πιο προκλητικό τρόπο κάθε έννοια λαϊκής εντολής» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου θα κληθεί να ολοκληρώσει όσα καταστροφικά έπραξε για τους εργαζόμενους, τους νέους και τους συνταξιούχους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το μνημονιακό μπλοκ της τριμερούς συγκυβέρνησης, με επικεφαλής τραπεζίτες και με τις ευλογίες των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων της Ευρώπης και του εγχώριου καπιταλισμού, θα συνεχίσει μια πολιτική που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και θα σπρώχνει διαρκώς περισσότερους ανθρώπους στην ανεργία. Στο όνομα του "εθνικού στόχου" της αποπληρωμής των τοκογλύφων, θα επιχειρήσει να περιστείλει κατακτήσεις χρόνων, δικαιώματα και ελευθερίες» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση συνεχίζει ότι  «σε λίγες ημέρες ο λαός μας θα βρεθεί μαζικά στους δρόμους για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 38 χρόνια μετά το σύνθημα "ψωμί, παιδεία, ελευθερία" είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε «τους πολίτες της χώρας, τους ανθρώπους, που δεν έχουν κανένα λόγο να στηρίξουν ή να ανεχτούν την πολιτική που οδηγεί στην εξόντωσή τους, να συνεχίσουν τους αγώνες για την ανατροπή της».

«Καμιά ανοχή σε μια κυβέρνηση, που δεν εκφράζει το λαό. Καμία ανοχή σε μια κυβέρνηση, που ορκίζεται με τις ευλογίες του ΣΕΒ, των τραπεζιτών, του μεγάλου κεφαλαίου, της Μέρκελ και του Σαρκοζί. Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ δεν έχει καμία νομιμοποίηση και καμία απόφασή της δεν αναγνωρίζεται από την κοινωνία, η οποία ουδέποτε ρωτήθηκε αν θέλει να την κυβερνούν τραπεζίτες και άνθρωποι που τίμησαν την 28η Οκτωβρίου στο σπίτι του δικτάτορα Μεταξά» καταλήγει η ανακοίνωση.