«Η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα κινηθεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο νέος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου από τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος αποχώρησε για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναλαμβάνοντας εκεί θέση αναπληρωτή υπουργού. Ο κ. Βορίδης είναι το μοναδικό στέλεχος του ΛΑΟΣ που παίρνει υπουργικό θώκο, ενώ παραμένει ως υφυπουργός ο κ. Γιάννης Μαγκριώτης. Παραδίδοντας το υπουργείο ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι η Ελλάδα διέρχεται την πιο κρίσιμη περίοδο σε καιρό ειρήνης. Οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες, αλλά μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι.

Δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και να επιλύσει τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στη χώρα από το 1974 και μετά. Κάναμε ότι μπορούσαμε να παραδώσουμε μια Ελλάδα στις επόμενες γενιές απαλλαγμένη από το πολύ μεγάλο βάρος που η σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης με το κομματικό κράτος και τις πελατειακές σχέσεις, είχε συσσωρεύσει.

Υπήρξε πρόοδος, αλλά κάναμε και λάθη, τόνισε ο κ. Ραγκούσης σημειώνοντας ότι η μεγάλη πρόκληση του συσσωρευμένου δημόσιου χρέους οδήγησε την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την πρόκληση των καιρών και να αξιοποιήσει δυνάμεις από την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΛΑΟΣ, ώστε το κομματικό σύστημα να μεταβεί σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Ο κ. Ραγκούσης αφού έκανε ένα μίνι απολογισμό των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο του, ευχήθηκε στον αντικαταστάτη του επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

Από την πλευρά του, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα κινηθεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν έχει να επιλύσει μεγάλα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα γιατί εκείνο που έχει να κάνει είναι να υλοποιήσει τη δέσμη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει σε μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη στιγμή και ο στόχος της είναι μέσα σε αυτές τις δύσκολές συνθήκες να διασφαλίσει την αδιάσπαστη χρηματοδότηση της χώρας και προκειμένου να επιτευχθεί αυτό να υλοποιήσει δεσμεύσεις οι οποίες είναι ήδη ειλημμένες. Ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει.