Ο περιορισμός των δαπανών και η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν τις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως τις περιέγραψε ο νέος υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την παραλαβή των καθηκόντων του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μεγάλη κρίση που διανύει η χώρα δεν οδηγεί σε καμία περίπτωση σε έκπτωση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων για την εκπλήρωση της αποστολής τους. Η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δεν περιορίζεται, δεν συμπιέζεται, παρά τον περιορισμό κατ΄ανάγκη της δημοσιονομικής ελευθερίας, πρόσθεσε.

Κατέστησε δε σαφές ότι όσοι εικάζουν ότι η οικονομική αδυναμία μπορεί να μετατραπεί σε αδυναμία πολιτικοδιπλωματικής διαπραγμάτευσης πλανώνται πλάνην οικτρά.

Ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε τους αρχηγούς των τριών κομμάτων για τη στήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας και κυρίως το νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του.

Ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης επισήμανε την ανάγκη εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης για την έξοδο από την κρίση.

Αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι σε δύσκολες συνθήκες αναγκαστήκαμε να πάρουμε επώδυνες αποφάσεις. Στο δημοσιονομικό εξορθολογισμό των δαπανών πολλοί αντέδρασαν και δικαίως αλλά δεν το κάναμε γιατί έχουμε σαδισμό απέναντι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στους αποστράτους αλλά οι ανάγκες ήταν τέτοιες και παραμένουν για να προσαρμοστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στις συνθήκες του 21ου αιώνα.

Ευχήθηκε δε στη νέα πολιτική ηγεσία καλή δύναμη και καλή επιτυχία υπογραμμίζοντας ότι το έργο της δεν θα είναι εύκολο και δηλώνοντας παράλληλα την ετοιμότητα του να τη βοηθήσει με τη γνώση και την εμπειρία του.

Στην τελετή παρέστησαν οι νέοι αναπληρωτές υπουργοί Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Γεωργίου, αλλά και ο παραμένων υφυπουργός Κώστας Σπηλιώπουλος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας υποδέχθηκε στο προαύλιο του υπουργείου στρατιωτικό άγημα των Τριών Όπλων.