Ένας σύγχρονος Λουδοβίκος ΙΣΤ' αποδεικνύεται ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, αφού δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να κατασπαταλήσει δημόσιο χρήμα, για να ζήσει στιγμές... πολυτέλειας μαζί με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι -στο ρόλο της Μαρίας Αντουανέτας- κάνοντας έξω φρενών τους Γάλλους. Τελευταία αφορμή για να δημιουργηθεί σάλος στη Γαλλία ήταν η δημοσιοποίηση του ποσού που πλήρωσε το Δημόσιο της χώρας, για τις τρεις διανυκτερεύσεις του Σαρκοζί στις Κάννες, για τη Σύνοδο της G20, που ξεπέρασε το ιλιγγιώδες ποσό των 115.000 ευρώ (38.500 ευρώ, η βραδιά) στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Majestic», την ώρα που η διαμονή του Ταγίπ Ερντογάν κόστισε 1.700 ευρώ τη βραδιά.

Το περασμένο καλοκαίρι, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο, Νικολά Σαρκοζί και Κάρλα Μπρούνι δέχθηκαν τα πυρά της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης για την πανάκριβη ανακαίνιση του προεδρικού αεροσκάφους. Σε αυτήν συμπεριλαμβανόταν η εγκατάσταση δύο υπερσύγχρονων ηλεκτρικών φούρνων συνολικής αξίας 75.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μέρα που βγήκε στη δημοσιότητα το αστρονομικό ποσό που δόθηκε για τους φούρνους, ο Σαρκοζί με επιστολή του ζήτησε από τους βουλευτές τη μείωση των εξόδων.

«Τη στιγμή που λαμβάνονται έκτακτα μέτρα λιτότητας (πριν από λίγες μέρες), τη στιγμή που κινδυνεύει η γαλλική οικονομία είναι σχεδόν εγκληματικό, δείγμα ανάλγητης φιλοσοφίας του προέδρου, να ξοδεύονται τόσα ευρώ για καλοπέραση», γραφει η «Le Parisien», με το σπρεντ του γαλλικού ομολόγου να έχει εκτξοευθεί και την απειλή της υποβάθμισης να πλανάται πάνω από το Παρίσι.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2009, έγινε γνωστό ότι ο Νικολά Σαρκοζί και η Κάρλα Μπρούνι ξοδεύουν 300.000 ευρώ τον χρόνο σε λουλούδια(!), δηλαδή καθημερινά γύρω στα 700 ευρώ έπειτα από έναν οικονομικό έλεγχο για το έτος 2008.

Σύμφωνα με την αναφορά βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τα έξοδα του προεδρικού ζεύγους αυξήθηκαν κατά 18% μέσα σε έναν χρόνο και οι καθημερινές δαπάνες για είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαγητό, αυξήθηκαν κατά 50% αγγίζοντας τα 500.000 ευρώ την εβδομάδα! Ο υπεύθυνος του γραφείου του Νικολά Σαρκοζί, Κριστιάν Φερμόντ, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο προεδρικός προϋπολογισμός για το 2008 ήταν 110 εκατομμύρια ευρώ και μέσα σε έναν χρόνο το προεδρικό ζεύγος ξόδεψε μόνο 113 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω.

Παράλληλα, το ζευγάρι φέρεται να χρησιμοποίησε χρήματα φορολογουμένων για την αποπληρωμή προστίμων ύψους 3.500 ευρώ από καθυστερημένες πληρωμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι δαπάνες των Ηλυσίων Πεδίων ανήλθαν στα 110 εκατ. ευρώ.
 
Τα κοσμικά πάρτι στους εξωτερικούς χώρους των Ηλυσίων αποδικνύονται ιδιαίτερα «τσουχτερά», αφού η δεξίωση για την ημέρα της εθνικής εορτής στις 14 Ιουλίου του 2009 κόστισε κάτι λιγότερο από 300.000 ευρώ.

Και να ήταν μόνο τα παραπάνω. Ενδεικτική της τάσης του Νικολά Σαρκοζί για «καλοπέραση» είναι η περίπτωση, κατά την οποία, ο γάλλος πρόεδρος ακύρωσε ευρωπαίκό συνέδριο στην Εβιάν -ενώ είχαν φτάσει ήδη δημοσιογράφοι- διότι ήθελε να κοιμηθεί στα Ηλύσια Πεδία!

Ο γαλλικός Τύπος έχαι κάνει «φαρμακερά» σχόλια για τα ποσά με τα οποία χρεώνει τους φορολογουμένους ο πρόεδρος, παρομοιάζοντας την πολυτελή και κοσμοπολίτικη ζωή του με αυτήν του Λουδοβίκου ΙΣΤ'. Μόνο που ο Σαρκοζί δεν προβλέπεται να αφήσει πίσω τους τις Βερσαλλίες, παρά μόνο ελλείμματα...


Βαγγέλης Βιτζηλαίος