Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε ικανοποίηση για τη «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο, προαναγγέλοντας την έναρξη διαβουλεύσεων. «Αυτό που επιθυμούμε στο ΔΝΤ είναι μια πολιτική σταθερότητα και μια πολιτική σαφήνεια στις δύο αυτές χώρες», είπε η Λαγκάρντ μιλώντας για την Ελλάδα και την Ιταλία στους δημοσιογράφους στο Τόκιο. «Πιστεύω ότι σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε».

«Χαίρομαι για το διορισμό του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τον οποίο γνωρίζω καλά και με τον οποίο μπορούμε να αρχίσουμε τις εργασίες αμέσως για την εξέταση της καταβολής της έκτης δόσης και μετά για τις σχέσεις του Ταμείου με την Ελλάδα» επεσήμανε.

«Όσον αφορά την Ιταλία, χαίρομαι επίσης που η Γερουσία ενέκρινε το πρόγραμμα μεταρρύθμισης που είχε υποβληθεί στο Κοινοβούλιο. Η ψήφισή του στην κάτω βουλή αναμένεται σήμερα», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

«Ο πρωθυπουργός (Μπερλουσκόνι) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει και υποθέτω ότι ένας διορισμός θα γίνει μέσα σε πολύ λίγες ημέρες. Αυτό θα συνιστά ταυτόχρονα ένδειξη σαφήνειας και αξιοπιστίας των πολιτικών οργάνων, που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για τη σταθερότητα της κατάστασης γενικά», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Γνωρίζω καλά τον Μάριο Μόντι. Τον εκτιμώ και τον σέβομαι ιδιαίτερα. Πιστεύω ότι είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος, με τον οποίο είχα πάντα ένα διάλογο εποικοδομητικό και ιδιαίτερα θερμό», υπογράμμισε η κυρία Λαγκάρντ.