Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι πολίτες για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην άμεση διενέργεια εκλογών σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο. Σύμφωνα με την μέτρηση της εταιρείας MRB για την Realnews το 75% απαντά θετικά στην τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου στον πρωθυπουργικό θώκο, στο 79% φτάνουν τα ποσοστά ικανοποίησης στην δημοσκόπηση της Marc για το Έθνος της Κυριακής, στο 72,9% η μέτρηση της Καπα Research για το Βήμα της Κυριακής, ενώ σε έρευνα της Public Issue για τον ΣΚΑΙ και την Καθημερινή της Κυριακής η δημοτικότητα του νέου πρωθυπουργού φτάνει στο 55%, με τις αρνητικές γνώμες για το πρόσωπό του να φτάνουν μόλις το 18%.

Το βαρόμετρο της Public Issue δείχνει ότι ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά του κ. Παπαδήμου και μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων, καθώς επτά στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και έξι στους 10 του ΛΑΟΣ έχουν θετική γνώμη, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ θετική γνώμη έχει το 56%. Ο κ. Παπαδήμος φαίνεται πως εμπνέει την εμπιστοσύνη των πολιτών για τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, καθώς το 45% των πολιτών δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται έναντι 35% που δεν τον εμπιστεύονται. Παράλληλα, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η τάση αποδόμησης του κομματικού συστήματος με το 60% των πολιτών να απαντά ότι η κυβέρνηση συνεργασίας των δυο παλαιών κομμάτων δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα, ένα ποσοστό 78,6% αισθάνεται τώρα περισσότερο ασφαλές ότι με τη νέα κυβέρνηση η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι εξασφαλισμένη, ενώ μόλις το 9,8% αισθάνεται το αντίθετο.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Οι πολίτες, πάντως, διαφωνούν ωστόσο με την διενέργεια πρόωρων εκλογών. Οι πολίτες, στις δημοσκοπήσεις της MRB, της Κάπα Research και της Marc, εκτιμούν πως θα πρέπει να γίνουν αργότερα, σε ποσοστό 53,4% για την Realnews και 54,1% την έρευνα του Έθνους, αντίστοιχα.

Η επιδοκιμασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας φαίνεται και από το γεγονός ότι το 63,4% των πολιτών στην δημοσκόπηση του Βήματος, θεωρεί πως η συγκρότηση της ήταν η πιο σωστή κίνηση από το να οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε εκλογές, κάτι που υποστηρίζει το 34,4% των πολιτών.