Σε 48 ανθρώπους έσφιξε το χέρι ο Λουκάς Παπαδήμος την Παρασκευή, στην ορκωμοσία του υπουργικού συμβουλίου. Ήταν η πρώτη ευκαιρία των υπουργών και των υφυπουργών να δουν από κοντά τον πρωθυπουργό και για τους περισσότερους θα είναι και η τελευταία– ή όπως κομψά το έθεσε κοινωνός των μύχιων σκέψεων του πρωθυπουργού, θα τους βλέπει από την τηλεόραση.   
Ο κ. Παπαδήμος προσανατολίζεται στο συγκροτήσει ένα όργανο 5 ως 6 ατόμων και να συζητά εκεί τις αποφάσεις. Ίσως μάλιστα να θέλει να αναστήσει τον θεσμό της κυβερνητικής επιτροπής π.ΧΓ (προ Χάoυς Γιώργου). Αν σκέπτεται το όργανο στην παλιά θεσμική του μορφή αυτό αποτελεί μια εξήγηση γιατί έχρισε τον Τ. Γιαννίτση υπουργό Εσωτερικών.   

Στις κυβερνητικές επιτροπές επί κ. Καραμανλή συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομικών, Αμυνας, Παιδείας, ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης. Στη σημερινή κυβέρνηση αυτό σημαίνει Γιαννίτσης, Δήμας, Βενιζέλος, Αβραμόπουλος, Διαμαντοπούλου και Χρυσοχοΐδης.

Η θέση του ΠΕΧΩΔΕ έχει σπάσει στα δύο στο Περιβάλλοντος (Παπακωνσταντίνου) και στο Υποδομών (Βορίδης). Αν θέλει να ικανοποιήσει όλα τα κόμματα που μετέχουν στο συνασπισμό, μάλλον θα διαλέξει το δεύτερο.   

Σε ένα τέτοιο όργανο δεν έχουν όμως θεσμικά θέση ούτε ο Ρέππας ούτε ο Λοβέρδος, εκτός εάν αφήσει έξω ένα νεοδημοκράτη και πάρει κάποιον από τους δύο. Πάλι θα έχει κάτι να μηχανορραφεί ο Αβραμόπουλος…   Θέμης Δαγκλής