Αμετακίνητοι στη θέση τους περί εκλογών παραμένουν στην ΝΔ με τον Πρόεδρο του κόμματος να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία την ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου ως τον προσυμφωνημένο χρόνο ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη ανανέωση της λαϊκής εντολής. Στελέχη του ηγετικού περιβάλλοντος της Συγγρού αντιλαμβάνονται ως πιθανή μια μικρή παράταση της διάρκειας ζωής της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία όμως δεν εκτιμούν ότι μπορεί να πάει αργότερα από τις εορτές του Πάσχα, στις 15 Απριλίου. 

Η ολοκλήρωση του PSI, της συμμετοχής των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, προσδιορίζει ουσιαστικά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθορίζοντας το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Θεωρητικά, ο προγραμματισμός ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθετείται στο τέλος Ιανουαρίου. 

Υπό τις διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες όμως, παραμένει αμφίβολο εάν τελικά θα τελεσφορήσει το PSI, καθώς τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από τα τεκταινόμενα στην Ιταλία, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ναυάγιο τις προσπάθειες της Ευρώπης για την Ελλάδα, τουλάχιστον όσον αφορά στην εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών. Ως εκ τούτου, στην Συγγρού εξετάζουν όλες τις πιθανότητες, από την περιορισμένη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα μέχρι ακόμη και να μην ξεκινήσει καθόλου το PSI

Τα πάντα θα κριθούν από τις κινήσεις που θα πρέπει να ξεκινήσουν στις αρχές Δεκεμβρίου, αποτυπώνοντας εν πολλοίς και το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο τρίμηνο. Ως τότε μεσολαβεί μια –μακρά σε πολιτικά μεγέθη- περίοδος κατά την οποία ο κ. Σαμαράς καλείται να εξισορροπήσει τις αντίρροπες τάσεις που αναδεικνύονται στο εσωτερικό τους κόμματός του. 

Ήδη, εντός ΝΔ έχουν διαμορφωθεί τρεις ομάδες. Εκείνων που ταυτίζονται με τον κ. Σαμαρά και την άποψη ότι δεν υφίσταται συγκυβέρνηση, παρά μόνον ένα κυβερνητικό σχήμα με διακομματική σύνθεση που θα οδηγήσει τον τόπο σε άμεσες εκλογές. Εκείνων που θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς ανέκρουσε πρύμναν, υποτασσόμενος σε πιέσεις και αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος μιας διετούς διακυβέρνησης, στα λάθη της οποίας ουδεμία συμμετοχή έχει. Και εκείνων που καλοβλέπουν το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Παπαδήμου να παρατείνει το χρόνο ζωής της προκειμένου να προωθηθούν αναγκαίες πρωτοβουλίες, επιμένοντας ότι ο χρόνος των εκλογών δε θα πρέπει να είναι δεσμευτικός. 

Τους οπαδούς των δύο τελευταίων «σχολών» θα επιχειρήσει να πείσει σήμερα ο Πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματός του σήμερα το μεσημέρι στις 13:00, όπου μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει και τη θέση του περί μη υπογραφής οποιασδήποτε δέσμευσης απευθύνεται προς τους Τροϊκανούς, εμμένοντας περισσότερο σε ένα «μοντέλο Κοέλιο», εφ’ όσον βέβαια τελικά ζητηθεί η υπογραφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να αποσαφηνίσει εκ νέου τις διαχωριστικές γραμμές που έχει θέσει, αναφορικά με τη διαρκεια ζωής της κυβέρνησης Παπαδήμου, επιχειρώντας παράλληλα να κατευνάσει και τις οξείες φωνές που ακούγονται, όπως αυτή του κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που προέκυψε από κοινοβουλευτική χούντα, επικαλούμενος δηλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος, του πολιτικού συμβούλου του Α. Σαμαρά, Δημήτρη Σταμάτη. 


Πάνος Ρασσιάς
Σχετικά Θέματα: