«Ουδέποτε η τρόικα ζήτησε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην Ελλάδα» διαβεβαιώνει, σε γραπτή του απάντηση προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, ο επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την ένταξη, Λάζλο Άντορ. «Οι συλλογικές συμβάσεις, σε επίπεδο επιχείρησης, θα πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την εθνική συλλογική σύμβαση ή άλλες διατάξεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επίτροπος.

Υποστηρίζοντας ότι η τρόικα δεν έχει ζητήσει την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ο κ. Άντορ εμφανίζεται να μην καταλαβαίνει ότι η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, θα καταργήσει επί της ουσίας τις κλαδικές συμβάσεις.

«Αν και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πολιτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ούτε η Επιτροπή, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησαν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, οι ομάδες της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης, ανεξάρτητα από τις κλαδικές συμβάσεις, εάν αυτό είναι αυτό που επιθυμούν», σημειώνει.

Στην ερώτησή του, ο κ. Χουντής κατηγορούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «υπερβαίνει τις δικαιοδοσίες και το θεσμικό της ρόλο και παρεμβαίνει άμεσα», χωρίς να έχει δικαίωμα από τις Συνθήκες, «οδηγώντας σε μείωση το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στην Ελλάδα», διερωτώμενος αν ο εκπρόσωπος της Επιτροπής στην τρόικα «εκπροσωπεί την Επιτροπή ως θεσμικό όργανο της ΕΕ ή τους δανειστές της Ελλάδας».