«Η κυβέρνηση των τριών κομμάτων αποτελεί σημαντικό βήμα συναίνεσης και συνεννοήσης για το μέλλον της χώρας», ανέφερε ο Λουκάς Παπαδήμος στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του στη Βουλή, τονίζοντας ότι βασικός στόχος της είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν. Η συμφωνία των τριών κομμάτων έχει αποστολή να επιτύχει βασικούς εθνικούς στόχους, κατά τον κ. Παπαδήμο. «Έχω πλήρη συνείδηση της τιμής και της ευθύνης. Διακυβεύεται η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», είπε ο πρωθυπουργός, ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης. «Η συμμετοχή στο ευρώ είναι η μοναδική επιλογή» επεσήμανε.

Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι «κύριο έργο αυτής της κυβέρνησης, όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της πολιτικής που συνδέεται με αυτές. Η κυβέρνηση καλείται να εγγυηθεί την τήρηση των δεσμεύσεων αυτών» τόνισε.

Οι αποφάσεις αφορούν: Πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδος 130 δισ. ευρώ και νέο σχήμα συμμετοχής ιδιωτών, που θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους μέχρι το 2020, σημείωσε.

«Βασική προτεραιότητα είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης, η οποία πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, που θα οδηγήσει σε νέα δανειακή σύμβαση και θα πρέπει να κυρωθεί μέχρι το τέλος του έτους από το ελληνικό και από τα άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια» τόνισε. Σε αυτές συμπεριέλαβε και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος θα είναι στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Ο κ. Παπαδήμος μίλησε και για τις γραπτές εγγυήσεις που ζητούν οι εταίροι, λέγοντας ότι η ζητούμενη δέσμευση εκφράζει το αίτημα αυτών που άμεσα ή έμμεσα μας στηρίζουν, αφού αντιμετωπίζουν τους κινδύνους της αποτυχίας της στήριξής μας. «Αποτελεί υποχρέωση προς τους άλλους λαούς, έναντι της αλληλεγγύης που μας δείχνουν» εξήγησε.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη στην δυσκολότερη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της χώρας. Μόνος μου δεν μπορώ να διεκπεραιώσω την προσπάθεια αυτή», είπε, ζητώντας την συνεργασία όλων των δυνάμεων.

«Εφόσον οι αποφάσεις υλοποιηθούν, η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον, είπε.

«Οι σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες. Η αλήθεια και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελούν βασικές προϋποθέσεις».«Η δημοσιονομική κρίση έχει εξελιχθεί σε κρίση χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική. Αποτελεί και κρίση εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα, παρά τη μεγάλη πρόοδο στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας από τις αρχές του 2010» πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδήμος έκανε αναφορά στη μείωση του ελλείμματος, καθώς και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.  «Για να συνεχιστεί η προσπάθεια είναι αναγκαία η περαιτέρω οικονομική στήριξη της Ελλάδας από ΕΕ-ΔΝΤ και η εφαρμογή νέου προγράμματος που θα οδηγήσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» επεσήμανε. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι, για την ευημερία του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.

«Οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, όπως και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτές θα διασφαλίσουν την συνέχεια της προσπάθειας της οικονομικής ανόρθωσης. Η εφαρμογή του PSI θα μειώσει τις πληρωμές του δημοσίου, θα περιορίσει τα μέτρα της διετίας 2013-2014 στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου» τόνισε.

«Το έργο της κυβέρνησης είναι δυνανάλογα μεγάλο με τον χρονικό ορίζοντα που έχει», ανέφερε.

Ο κ. Παπαδήμος πρόσθεσε ότι θα γίνει άμεσα η δημόσια ανακοίνωση για το PSI, ενώ με τη συνεργασία της ΕΚΤ και του EFSF θα πρέπει να διασφαλιστούν οι ελληνικές τράπεζες, ανέφερε.

«Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την προώθηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, η οποία θα πρέπει να είναι ταχεία. Αφορά για το νέο μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, την αγορά εργασίας, τις αποκρατικοποιήσεις, τα κλειστά επαγγέλματα, την αξιολόγηση και την αναδιάρθρωση φορέων του Δημοσίου» επεσήμανε.

Στόχος είναι η ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η ενίσχυση των ασθενεστέρων ομάδων και η προστασία των ασφαλιστικών ταμείων, τόνισε ο πρωθυπουργός. Προβλέπονται 24 προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, μέχρι το τέλος του έτους, είπε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, τόνισε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα προχωρήσει, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους. «Άμεσος στόχος είναι ο δραστικός περιορισμός της σπατάλης και της κατάργησης δημόσιων φορέων», σημείωσε.

Παράλληλα, ευχήθηκε ότι η κυβέρνηση θα είναι μια «γέφυρα» μετάβασης σε μια ομαλή δημοσιονομική κατάσταση και σε μία αναπτυξιακή πορεία. Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και η προώθηση επενδύσεων είναι τα κλειδιά για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

«Η πορεία είναι ανηφορική και η προσπάθεια δεν είναι στιγμιαία. Γι' αυτό θα χρειαστούν αγώνες, κόστος προσαρμογής και θυσίες και αυτό θα γίνει με δίκαιο τρόπο, μέσω του φορολογικού συστήματος και της πάταξης της φοροδιαφυγής» υπογράμμισε.

Η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία, αρκεί να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό, είπε, καλώντας τους δημόσιους λειτουργούς να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή. «Με εθνική συνεννόηση και κοινωνική συνοχή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση ταχύτερα και με μικρότερο κόστος. Είναι στο χέρι μας. Έχουμε τη δύναμη» είπε.

«Η χώρα μπορεί να σωθεί, από εμάς εξαρτάται. Για όσο διάστημα η Βουλή θα μου εμπιστεύεται την πρωθυπουργία, θα ασκώ τα καθήκοντά μου με γνώμονα το συμφέρον της χώρας» κατέληξε στην ομιλία του.

Την Τετάρτη η ψήφος εμπιστοσύνης

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τρίτη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι  η νέα κυβέρνηση, εφόσον δεν υπάρξουν απουσίες ή διαρροές στην ψηφοφορία, πηγαίνει για νέο ρεκόρ ψήφων στην Μεταπολίτευση -μετά, βεβαίως, τις 297 ψήφους της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα το 1989 – αφού μπορεί να επιδοκιμαστεί έως και από 260 βουλευτές.