«Μέσα σε λίγες ώρες καταφέραμε να βάλουμε αυτογκόλ. Αντί να σφάζονται στο ΠΑΣΟΚ, κουβεντιάζουμε για τα εσωκομματικά στην ΝΔ». Με τη φράση αυτή, «γαλάζιος» βουλευτής περιγράφει με λίγες λέξεις το κλίμα που επικρατεί στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη χθεσινή διαγραφή Χατζηγάκη αλλά και τις απειλές Καμμένου να πάει κόντρα στην κομματική πειθαρχία που επιβάλλει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου. 
Πηγές της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις και ανακοινώσεις σχετικά με την κομματική πειθαρχία καθώς αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε κρίσιμες περιστάσεις όπως είναι η ψήφος εμπιστοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο  ανοικτό το ενδεχόμενο διαγραφής του κ. Καμμένου, σε περίπτωση που ο τελευταίος καταψηφίσει τελικά την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, χαρακτηρίζουν την ψήφο εμπιστοσύνης, «θέμα υψηλής πολιτικής προτεραιότητας».

Παράλληλα, η –αιφνιδιαστική ως προς τη χρονική συγκυρία, αλλά αναμενόμενη μετά τη δήλωση περί «ακροδεξιών σταγονιδίων» δήλωση του βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ, προκάλεσε «μούδιασμα» σε μερίδα βουλευτών της ΝΔ. Πέραν εκείνων που θεωρούνται αμιγώς «Σαμαρικοί» και περίμεναν την κατάληξη αυτή ως αποτέλεσμα μιας διετούς ταραχώδους συμβίωσης υπό την ίδια πολιτική στέγη, αρκετοί άλλοι, είτε με ήπιο είτε με εντονότερο τρόπο εξέφρασαν χθες προς τον γραμματέα της Κ.Ο. Κ. Τασούλα τις ενστάσεις τους, κυρίως για τους λόγους –διαφορετικές τάσεις κατά την ΝΔ- για τους οποίους διεγράφη ο κ. Χατζηγάκης

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν αφορούν κυρίως στη στάση που φαίνεται να τηρεί το κόμμα έναντι και του κ. Καμμένου, η ανοιχτή διαφοροποίηση του οποίου απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου, θα υποννοήσει τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων να στηρίξουν κατόπιν προεδρικής εντολής μια «κοινοβουλευτική Χούντα». Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, στον ...αντιρρησία βουλευτή ανέλαβαν χθες βουλευτές να ...κάνουν μασάζ, σε μια προσπάθεια να του αλλάξουν γνώμη. 

Στην πραγματικότητα βέβαια, το έργο αυτό δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο, μετά τις σαφείς διαφοροποιήσεις ανάμεσα στην ομιλία Σαμαρά, χθες μεσημέρι στην Κ.Ο. και την ομιλία Παπαδήμου αργότερα την ίδια μέρα. Ανάμεσα στις τοποθετήσεις κατεγράφη διακριτή αντίθεση ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται το χαρακτήρα της μεταβατικής κυβέρνησης. 

Η βασικότερη ένσταση εντοπίζεται στο χρόνο των εκλογών, με τον κ. Σαμαρά να επιμένει από βήματος ότι η 19η Φεβρουαρίου παραμένει η προσυμφωνημένη ημερομηνία προσφυγής στην κάλπη και τον κ. Παπαδήμο να αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο χρόνο των εκλογών, αφήνοντας παράλληλα χώρο για πολλές ερμηνείες, με αφορμή μια αναφορά του περί κυβέρνησης για όσο έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. 

Στην Συγγρού επιμένουν ότι η ομιλία Παπαδήμου ήταν σαφής και δεν άφησε κενά ως προς τα όσα έχουν από κοινού αποφασιστεί, επιδιώκοντας να καθησυχάσουν τη «γαλάζια» Κ.Ο. που δείχνει να μην ευθυγραμμίζεται με κεντρικές κομματικές αντιλήψεις, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι το πολιτικό πλαίσιο που έχει καθοριστεί αναδεικνύεται καθημερινά ολοένα να είναι ολοένα και πιο ασαφές. 
Πάνος Ρασσιάς


Σχετικά Θέματα: