Με τοποθετήσεις μελών της κυβέρνησης και βουλευτών συνεχίζεται το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Τη συζήτηση παρακολουθεί από την έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος. Η ψήφος εμπιστοσύνης έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι ή τα μεσάνυχτα. «Θα στηρίξουμε ολόπλευρα το έργο αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας ο οποίος χαρακτήρισε "γενναία" την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση είναι κυβέρνηση πολιτικής συνευθύνης που έχει πολύ σοβαρό έργο να επιτελέσει σημειώνοντας ότι « σε αυτή την κρίσιμη στιγμή το κομματικό συμφέρον και οι σκοπιμότητες πρέπει να υποχωρούν για το συμφέρον του τόπου». 

«Δεν αμνηστεύουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά βάζουμε πλάτη για να μην βουλιάξει το πλοίο», είπε ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ και κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «το μείγμα πολιτικής ήταν λάθος καθώς αντί για μια πολιτική αποκρατικοποιήσεων και περιορισμού του δημόσιου τομέα, επελέγη η μείωση των μισθών και των συντάξεων» Ο βουλευτής της ΝΔ διευκρίνισε ότι το κόμμα του περιβάλλει με εμπιστοσύνη τη νέα κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει ότι μετά τις 100 ημέρες «χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, την κυβέρνηση Σαμαρά». 

«Πρόκειται για μια εχθρική κυβέρνηση στο λαό», δήλωσε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ που κατήγγειλε ότι «έπεσαν οι μάσκες για τα αστικά κόμματα του κεφαλαίου» που έφτιαξαν τη νέα κυβέρνηση για να προσθέτει ότι «στη σύμπραξη αυτή μετέχουν ακόμη και ιδεολογικοί απόγονοι του δικτάτορα Μεταξά» και ακόμη ότι «έγινε συμμαχία με το ακροδεξιό τμήμα για να διασωθεί το αστικό πολιτικό σύστημα που θα οδηγήσει την κοινωνία και το λαό στην κόλαση». 

«Είναι παρήγορο που επικεφαλής της νέας κυβέρνησης είναι ένας σοβαρός άνθρωπος με κύρος στο εξωτερικό], είπε από τον ΛΑΟΣ ο Κώστας Αϊβαλιώτης και πρόσθεσε ότι «είναι κρίμα που και πάλι την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια η αριστερά».

«Αυτή η κυβέρνηση είναι 80% ΠΑΣΟΚ, 10% ΝΔ, 10% ΛΑΟΣ και 100% μνημόνιο και τροϊκα», είπε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης εκτιμώντας ότι «πίσω από το "φωτοστέφανο" του κ. Λουκά Παπαδήμου, βρίσκεται ένα υπουργικό συμβούλιο με τους κολλητούς του κ. Παπανδρέου, του κ. Σαμαρά, του κ. Καρατζαφέρη, δηλαδή εκείνους που έριξαν τη χώρα στα βράχια και τώρα λένε ότι θα την σώσουν». 

Χθες, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε συστράτευση όλων, καθώς διακυβεύεται η θέση της χώρας στo ευρώ. Περιγράφοντας δε το ρόλο της κυβέρνησής του, ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την προσδοκία, η νέα κυβέρνηση «να μην είναι απλώς μια παρένθεση, αλλά γέφυρα που θα διευκολύνει τη μετάβαση της χώρας στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην αναπτυξιακή πορεία».

«Αναλαμβάνω την ευθύνη του προέδρου της κυβέρνησης στη δυσκολότερη στιγμή της χώρας στη νεότερη ιστορία. Μόνος μου δεν μπορώ να διεκπεραιώσω αυτό το έργο. Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται όταν ενώνονται όλες οι δυνάμεις του έθνους. Αυτό το νόημα έχει η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Κανείς δεν θέλει να ηττηθεί η χώρα και να φύγει από το ευρώ», τόνισε ο κ. Παπαδήμος ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.