Με τίτλο «Ελλάδα, ο Λουκάς Παπαδήμος αντιμέτωπος με τις πρώτες δυσκολιές» και με συνεντεύξεις των επικεφαλής του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ κυκλοφορεί σήμερα η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos υπογραμμίζοντας ότι «η περίοδος χάριτος για τη νέα κυβέρνηση διήρκησε μόνο 48 ώρες».  Tο δημοσίευμα εστιάζει επίσης και στις αντιρρήσεις που εξέφρασε και ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η στήριξη της ΝΔ στην παρούσα κυβέρνηση δεν αποτελεί λευκή επιταγή, Η Les Echos αναφέρει επίσης ότι τα συνδικάτα βρίσκονται επί ποδός με τις νέες κινητοποιήσεις να έχουν προγραμματιστεί για την ημέρα που θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή ενώ προσθέτει πως ο Λουκάς Παπαδήμος, με την ευκαιρία των διαδηλώσεων της 38ης επετείου του Πολυτεχνείου, θα έχει την ευκαιρία να πάρει τον κοινωνικό σφυγμό της χώρας.
 
«Σε αυτό το συγκεχυμένο πολιτικο-κοινωνικό πλαίσιο, συνεχίζεται η επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας», υπογραμμίζει το δημοσίευμα, ενώ αναφέρει τις δυσκολίες για την είσπραξη εσόδων από την εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, σημειώνοντας πως αρκετοί δήμοι που ελέγχονται από την αριστερά προτείνουν στους φορολογούμενους τη συγκέντρωση των ειδοποιητηρίων προκειμένου να μην καταβάλουν το φόρο που πλήττει περίπου το 70% των ελληνικών νοικοκυριών.

Αυτή η πρώτη αποτυχία στην άντληση κεφαλαίων καθιστά ακόμη πιο πιεστική την ανάγκη της Ελλάδας για την εκταμίευση της 6ης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ, σημειώνει η  Les Echos.

Στο μεταξύ, στην κατάσταση που επικρατεί για τις μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αναφέρεται ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, η οποία τιτλοφορείται «Οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον ρευστότητα».  Ο κ. Δασκαλόπουλος, υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με τις μικρές επιχειρήσεις -πολλές από τις οποίες καταλήγουν σε χρεοκοπία, οι μεγάλες επιχειρήσεις δείχνουν «μια αξιοσημείωτη ικανότητα αντίστασης. Όπως και οι ελληνικές τράπεζες, οι επιχειρήσεις μας δεν είναι χρεωμένες».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισημαίνει, πάντως, ότι το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν πλέον κέρδη, παρότι οι διοικήσεις αντέδρασαν με τον καλύτερο τρόπο υπό συνθήκες εξαιρετικά σοβαρές, και δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμη ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. «Οδεύουμε προς δύο επιπλέον έτη ύφεσης», παραδέχεται ο κ. Δασκαλόπουλος σημειώνοντας ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν καλύτερα την κατάσταση.

Το κοινωνικό κλίμα στη χώρα περιγράφει στην Les Echos ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. «Το τελευταίο κύμα των μέτρων λιτότητας ξεχείλισε το ποτήρι», υπογραμμίζει ο κ. Παναγόπουλος, στη συνέντευξή του που τιτλοφορείται «Μια γενική απεργία όταν θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός» και σημειώνει ότι η απερχόμενη κυβέρνηση «κατέστρεψε τη συλλογική, κλαδική και εθνική διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον συλλογική προστασία για τους μισθωτούς».

Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση ο κ. Παναγόπουλος υποστήριξε πως είναι προϊόν του ίδιου πολιτικού συστήματος, στο οποίο ο κόσμος δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη. Τέλος, ανέφερε ότι τα συνδικάτα συζητούν για μια νέα γενική απεργία την ημέρα του προϋπολογισμού, εκτιμώντας όμως ότι οι επόμενες απεργίες θα είναι πολύ δύσκολες.

«Οι μισθωτοί φοβούνται μην χάσουν τη δουλειά τους. Ο λαός δεν θέλει να συνεχίσει να κάνει απεργία χωρίς αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης με συνέπεια βιαιότητες και, ίσως, αιματοχυσίες. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει η περικοπή μισθών που έχει αποφασιστεί να συνοδεύεται από μέτρα ανακούφισης, όπως για παράδειγμα, η επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων» καταλήγει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.