Όσοι είχαν έστω και την παραμικρή αμφιβολία για το τι θέλει να κάνει από εδώ και στο εξής ο Γιώργος Παπανδρέου, πήραν την απάντηση το απόγευμα της Δευτέρας, όταν φώναξε τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους για να τους κάνει συστάσεις εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και να ζητήσει να τεθεί θέμα εκλογικού νόμου. Ο τελευταίος ήταν και ο λόγος που κάλεσε σε αυτή τη σύσκεψη τον Τάσο Γιαννίτση, ξεχνώντας ή μάλλον παραβλέποντας ότι ουσιαστικά είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ το 2008, με αφορμή τη διαγραφή Σημίτη, στολίζοντας τότε, με όχι και πολύ κολακευτικά λόγια την ηγεσία του κινήματος… Προς απορία ως κατάπληξη πολλών βουλευτών ο Γιώργος δήλωσε έτσι παρών και αρχηγός.

Μάλιστα, αν κάτι κατάλαβαν όλοι οι παρόντες στη συνάντηση ήταν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται να παρατείνει όσο αυτό είναι δυνατόν το βίο αυτής κυβέρνησης, με την ελπίδα ότι οι δικές του …αμαρτίες θα ξεχαστούν ή θα αμβλυνθούν στη λαϊκή συνείδηση. Προφανώς θεωρεί ότι επόμενη δική του ζαριά θα παιχτεί στις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου: Αν το αποτέλεσμα εκεί δεν θα είναι τόσο καταστρεπτικό όσο φαίνεται σήμερα, τα δεδομένα του παιχνιδιού αλλάζουν.

Σε αυτά του τα σχέδια ο Γιώργος έχει δύο ακούσιους συμμάχους. Είναι ξεκάθαρο ότι οι τρεις (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης) δεν θα θέσουν θέμα ηγεσίας και δεν θα τον αμφισβητήσουν γιατί στην καθοριστική εσωκομματική αναμέτρηση χρειάζονται τη στήριξη των λείψανων της παπανδρεϊκής πτέρυγας.

Και ο Βενιζέλος που σκέπτεται να το κάνει αμφιταλαντεύεται, καθώς δεν έχει καταλήξει ακόμα αν πρέπει να αφήσει το Γιώργο να πάει το κόμμα στην κάλπη και να μηδενίσει έτσι το δικό του κοντέρ, η να πάρει καλού κακού την ηγεσία, ρισκάροντας όμως έτσι μια συντριπτική ήττα που θα σκιάσει την πορεία του ως αρχηγός. Βεβαίως, όλοι οι υπολογισμοί του Γιώργου αλλά και των φιλόδοξων αυριανών ηγετών του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποδειχτούν σχέδια επί χάρτου, που θα τα πάρει ο αέρας.

Γιατί υπάρχει ένας παράγοντας που δεν ελέγχεται πλέον και αυτή είναι η τρομοκρατημένη από τα μελλούμενα κοινοβουλευτική ομάδα, ο μεγαλύτερος εφιάλτης της οποίας είναι ότι θα πάει στις εκλογές με αρχηγό το Γιώργο. Ούτε ένας στους τρεις δεν μπορεί να υπολογίζει με αυτό το ενδεχόμενο στην επανεκλογή του. Αν λοιπόν τα κορυφαία στελέχη τα βρουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τότε η εξέγερση των βουλευτών συνολικά εναντίον των λεγόμενων κορυφαίων, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη…


Θέμης Δαγκλής