Η απόφαση της τρόικας για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα, θα ληφθεί πριν το τέλος του Νοεμβρίου 2011, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση. Παράλληλα, ο κ. Γιουνκέρ επέμενε στη θέση των Βρυξελλών ότι απαιτούνται και οι υπογραφές Παπανδρέου και Σαμαρά για να εκταμιευτεί η έκτη δόση.
Aναμένουμε όμως, διευκρίνισε, επιστολή του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμου, στην οποία θα αναφέρονται λεπτομερώς οι προθέσεις της κυβέρνησής του, καθώς και το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, για την εφαρμογή των συστάσεων και των μέτρων που έχουν υποβληθεί από την τρόικα.

Σύμφωνα με  πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο κ. Γιουνκέρ επέμενε ότι για να εκταμιευτεί η έκτη δόση, πρέπει να υπάρξει επιστολή του Λουκά Παπαδήμου, την οποία θα συνυπογράφουν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι «σημαντικές αποφάσεις για το ευρώ πολλές φορές λαμβάνονται χωρίς οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ να γνωρίζουν τι σημαίνουν».

«Βάσει της μακράς μου εμπειρίας σε ζητήματα που άπτονται της ΕΕ σημειώνω ότι συχνά υπουργοί Οικονομικών, ορισμένες φορές και πρωθυπουργοί, εγκρίνουν ντοκουμέντα τα οποία δεν έχουν συντάξει και δεν έχουν συζητήσει», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Θα έπρεπε να συζητάμε περισσότερο και με λεπτομέρειες την ειδική κατάσταση των κρατών-μελών», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λένε ανοικτά εάν και κατά πόσον συμφωνούν- ή όχι- με τις προτάσεις των ομολόγων τους στην ΕΕ.