«Η κυβέρνηση αυτή έχει την αρμοδιότητα να καθορίζει και να κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας. Δεν υπάρχει κενό εξουσίας» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας την σημασία των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, η οποία θα καταστεί νόμος του κράτους με πλειοψηφία 4/5 του συνόλου των βουλευτών. «Η συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία» είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε χωρίς προκατάληψη τις ενέργειες της κυβέρνησης». «Παραβιάζει ανοιχτές θύρες όποιος κάνει συστάσεις στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό» είπε ακόμα.

«Εκλαμβάνω την παραμονή μου στη θέση μου ως εντολή της Βουλής να λειτουργήσω σε απόλυτο συντονισμό με τον κ. Παπαδήμο» σημείωσε.

«Είναι προφανές ότι η Βουλή θα λάβει γνώση της δανειακής σύμβασης που έχω εντολή να υπογράψω, αλλά η σύμβαση θα κυρωθεί και θα καταστεί νόμος του κράτους με πλειοψηφία 4/5 του συνόλου των βουλευτών» επεσήμανε, λέγοντας ότι οι δυσκολίες για τη σύναψη της συμφωνίας ήταν πολύ δύσκολη και ότι την υπέγραψαν «άνθρωποι με ονοματεπώνυμο».

Ο κ.Βενιζέλος επεσήμανε ότι «οι στόχοι μας για την επιστροφή στις αγορές αποδείχθηκαν υπεραισιόδοξοι» ενώ «η δημοσιονομική προσαρμογή μας επιβλήθηκε σε ταχύ χρόνο με πολύ σκληρούς όρους». «Η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο και συνάψαμε συμβάσεις για να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών» ανέφερε.

Παράλληλα, ο υπουργός δεσμέυθηκε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα καλυφούν εμπροθέσμως και πλήρως. «Έχουμε μπροστά μας συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα» υπογράμμισε.

«Η εφαρμογή της πολιτικής της 26ης Οκτωβρίου είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για την αγορά και την ανεργία» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «η υφιστάμενη νομοθεσία είναι σαφής για τις τράπεζες».

«Την Παρασκευή θα καταθέσω το σχέδιο του προϋπολογισμούς του 2012» είπε ακόμα ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος, έκανε αναφορά και στην Ε.Ε., λέγοντας ότι «αποκαθιστώντας τη δημοσιονομική μας αξιοπρέπεια μπορούμε να συμβάλουμε στην ΕΕ». «Πρέπει να σπάσουμε και τον ευρωπαϊκό φαύλο κύκλο» κατέληξε.