Με 255 «ναι» η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Κατά ψήφισαν 38 βουλευτές. Όπως αναμενόταν «όχι» στη νέα κυβέρνηση ψήφισαν οι Π. Καμμένος (της ΝΔ), Χρ. Κατσούρας και Τσετίν Μάτατζη (του ΠΑΣΟΚ), ενώ έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι δεν συμμετείχε ο Γρηγόρης Ψαριανός της ΔΗΜ.ΑΡ. «Ναι» ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι Μιλένα Αποστολάκη, Έλσα Παπαδημητρίου και Γιώργος Λιάνης. Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων που έγινε νωρίτερα στη βουλή.

Η δέσμευση της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για την τήρηση των συμφωνηθέντων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής δεν επαρκεί. Χρειάζεται και η ρητή δέσμευση των αρχηγών των κομμάτων που θα δώσει στους Ευρωπαίους εταίρους τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις απέναντι σε μια πολυετή βοήθεια που της χορηγούν.

Με αυτή την αποστροφή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τόνισε ότι κάθε μια από τις ψήφους των βουλευτών αντιστοιχεί σε μια απόφαση ευθύνης για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, επιβεβαιώνοντας το newpost.gr που από το πρωί έγραφε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με την επιστολή του ζητούσε τις υπογραφές του Γ. Παπανδρέου και του Α. Σαμαρά, εκτός από αυτή του Λουκά Παπαδήμου


Σύμφωνα με τον κύριο Παπαδήμο, η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τιτάνιο έργο.

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη, σημείωσε ότι η κρίση χρέους αγγίζει πλέον τον σκληρό πυρήνα του ευρώ, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος ότι η κρίση θα ξεπεραστεί.

«Όλες οι χώρες έχουν κοινό συμφέρον να διασφαλιστεί η συνοχή της ευρωζώνης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Παπαδήμος, ζήτησε ισχυρότερο πλαίσιο για την οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη αλλά και ενίσχυση με περισσότερους πόρους στον Μηχανισμό Σταθερότητας.

 Ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε με τα πιο μελανά χρώματα μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Όπως ανέφερε, αν η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο ευρώ τα προβλήματά της θα οξυνθούν. Διευκρίνισε ειδικότερα πως η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού θα πλήξει κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ θα υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Επίσης τα περιουσιακά στοιχεία τόσου του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να αποκτηθούν σε πολύ χαμηλές τιμές από όσους διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια σε ευρώ ή άλλα ισχυρά νομίσματα.
«Δεν πρέπει να δημιουργούνται ψευδείς προσδοκίες γιατί δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» υπογράμμισε ο κύριος Παπαδήμος, και υποστήριξε ότι αν αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της χώρας και οι πόροι του ΕΣΠΑ, η ανάπτυξη της οικονομίας, θα έρθει σύντομα.

Οι θυσίες το λαού δεν θα πάνε χαμένες τόνισε ο πρωθυπουργός, και τόνισε ότι ο δρόμος της σύγκρουσης δεν βοηθά.

Παράλληλα ο κ Παπαδήμος υπογράμμισε ότι «η υπέρβαση της κρίσης περνά από το δρόμο της κοινής προσπάθειας και της συστράτευσης».

Σχετικό θέμα: Γιουνκέρ: «Θέλουμε υπογραφές Παπαδήμου-Παπανδρέου- Σαμαρά για να πάρετε την έκτη δόση»