Την ολόψυχη στήριξη στην κυβέρνηση για να πετύχει στο δύσκολο έργο της παρέχει η πλειοψηφία της Βουλής, διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος πήρε το λόγο στην Ολομέλεια επί των προγραμματικών δηλώσεων, τονίζοντας ότι βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο μάτι ενός «μιντιακού κυκλώνα». «Κατέστη δυνατή η κυβέρνηση μετά από μια πρωτόγνωρη και μοναδική στα χρονικά πρωτοβουλία που προηγήθηκε του σχηματισμού της, πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, που δεν δίστασε να καταθέσει την πρωθυπουργία του. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που έχει τα δικά του ρίσκα και δυσκολίες, αλλά γεννά και πολλές ελπίδες στον λαό που δεν πρέπει να διαψευστούν, χρειάζεται τη συμπαράσταση, τη βοήθεια και την ενεργό στήριξη όλων μας για να φέρει σε πέρας το κύριο έργο της» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Πετσάλνικος δεν δίστασε να αναφερθεί στα όσα προηγήθηκαν και τον αφορούσαν επισημαίνοντας: «Βρέθηκα στο μάτι του κυκλώνα, στο επίκεντρο μιας μιντιακής καταιγίδας παρά του ότι δεν είχα επιδιώξει ή σκεφτεί κάτι» και εξήγησε ότι άρχισε η επίθεση όταν ο Γ. Παπανδρέου, με τη σύμφωνη γνώμη του Α. Σαμαρά, του έκανε τη «γνωστή πρόταση». «Με μυθεύματα, ανακρίβειες και χονδροειδή ψέματα επιδόθηκαν ορισμένοι σε αγώνα δρόμου για να με μειώσουν ως πολιτικό και ως άνθρωπο» είπε και πρόσθεσε πως όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνθηκε, σημείωσε ότι δεν ένιωσε πίκρα, θυμό, αλλά του γεννήθηκε το ερώτημα «σε ποιον οφείλουμε να λογοδοτούμε όλοι εμείς»;

«Ως πολιτικός, ως βουλευτής και ως πρόεδρος της Βουλής έχω καθήκον να λογοδοτώ για τις πολιτικές μου πράξεις στους πολίτες και σε εσάς. Δεν θα λογοδοτήσω σε κανέναν άλλο και σε κανέναν εξωθεσμικό παράγοντα» τόνισε κατηγορηματικά.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε: Πρώτον, να προωθηθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τα πόθεν έσχες των πολιτικών και της αλλαγής των οργάνων ελέγχου, δεύτερον, να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης του πόθεν έσχες και για άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής, δικαστικούς, ιδιοκτήτες ΜΜΕ και δημοσιογράφους και τρίτον, να υπάρξει και ένα εύλογο τέλος όσων κάνουν χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων για να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.

Όπως είπε τέλος «είναι ώριμες οι συνθήκες για να αναζητηθούν συναινέσεις, ώστε να προωθηθούν συνταγματικές αλλαγές και να αναληφθούν από τώρα πρωτοβουλίες» και πρότεινε τη δημιουργία μιας επιτροπής "σοφών" που θα διερευνήσει τις προτάσεις και θα επεξεργαστεί νηφάλια τις θέσεις που θα κατατεθούν.