Με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο Λουκάς Παπαδήμος στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Νωρίτερα ο κ. Νταλάρα είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο όπου συζητήθηκε  η εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και ειδικότερα το θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες τις οποίες εκπροσωπεί στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση το IIF καλούνται να αποδεχτούν απομείωση κατά 50% της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους.

Νταλάρα: Δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες ελιγμών στο νέο PSI

«Είναι σαφές ότι πρέπει να συγκρατήσουμε τις ζημίες καθαρής παρούσας αξίας για τους επενδυτές», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters, o κ. Νταλάρα, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών, «αλλά θα διασφαλίσουμε ότι η συμφωνία θα παραμείνει εθελοντική».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, οι τράπεζες συμφώνησαν σε κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, κίνηση που θα οδηγήσει σε μείωση του κατά 100 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι ζημίες καθαρής παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους ανάλογα με τα επιτόκια και τη διάρκεια των νέων ομολόγων, μπορεί να παραμείνουν κοντά στο 50% ή να υπερβούν το 60%, σημείο που αποτελεί κλειδί στις διαπραγματεύσεις με τους κατόχους ομολόγων.

Ο επικεφαλής του IIF δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το ανώτατο όριο, σημειώνοντας πάντως ότι αυτή τη στιγμή εξετάζονται δύο προσεγγίσεις: μια προσέγγιση για όλους τους επενδυτές και μια άλλη προσέγγιση που περιλαμβάνει δύο επιλογές. «Θα συζητήσουμε τις παραμέτρους γι’ αυτά που πιστεύουμε ότι θα δουλέψουν και για αυτά που δεν θα δουλέψουν», πρόσθεσε.