Με αντικείμενο τον προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί αύριο Παρασκευή στη Βουλή, συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.  Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία ότι το φετινό έλλειμμα θα κλείσει πάνω από το 9% του ΑΕΠ, καθώς στο δεκάμηνο η «μαύρη τρύπα» των εσόδων διευρύνθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να φέρει πρόσθετα μέτρα εντός του νέου έτους. Μετά την αναθέωρηση των στόχων, τον περασμένο Οκτώβριο, η «μαύρη τρύπα» περιορίζεται στο 1 δισ. ευρώ περίπου. Συνολικά, το έλλειμμα έχει ξεφύγει κατά 1,1 δισ. ευρώ από τον τελευταίο αναθεωρημένο στόχο.

Κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε ότι «πρέπει να κάνουμε το θεμελιώδες εθνικό μας καθήκον και να σώσουμε τη χώρα» και δεσμεύτηκε για την την εμπρόθεσμη και πλήρη καταβολή μισθών και συντάξεων, αρκεί -όπως εξήγησε- να γίνουν όσα απαιτούνται για να καταβληθεί η έκτη δόση.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει έως το τέλος Δεκεμβρίου τη νέα δανειακή σύμβαση και πως «η εφαρμογή των αποφάσεων είναι ό,τι πιο πρακτικό και άμεσο μπορούμε να κάνουμε για την ανάσχεση της ανεργίας, για την αγορά, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις καταθέσεις Ελλήνων στις τράπεζες του εξωτερικού, σημειώνοντας πως σύντομα θα δημοσιοποιηθούν οι κατάλογοι με τα ονόματα των καταθετών.

«Όταν δημοσιευθούν οι κατάλογοι πολλοί θα μείνουν άφωνοι, γιατί είναι αυτοί που μιλούν κουνώντας το δάχτυλο, ενώ οι ίδιοι δεν υποστήριξαν τη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά.


Σχετικά Θέματα: 

Λιγότερα έσοδα παρά το… τσουνάμι χαρατσιών, «αλχημείες» για να κλείσει η «μαύρη τρύπα»!