ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζισκάρ Ντ' Εστέν: Λάθος η απόφαση ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ!

Δημοσίευση 17 Νοεμβρίου 2011, 08:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ζισκάρ Ντ' Εστέν: Λάθος η απόφαση ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ!
Facebook Twitter Whatsapp
«Η απόφαση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ ήταν ένα σοβαρό λάθος» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερύ Ζισκάρ ντ΄Εστέν.
«Η απόφαση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ ήταν ένα σοβαρό λάθος» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερύ Ζισκάρ ντ΄Εστέν. O Nτ' Εστέν ήταν μάλιστα ένας από τους πλέον ένθερμους οπαδούς ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ.  

Όπως εξηγεί ο παλαίμαχος πολιτικός όταν προέκυψε το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ υπήρξαν πολλές επιφυλάξεις από τους εταίρους. Εκείνος όμως πήρε την απόφαση, τονίζοντας ότι αυτό έπρεπε να γίνει για την ενίσχυση της δημοκρατίας. Η λογική αυτής της απόφασης ήταν καθαρά πολιτική. Ήταν αναγκαίο να υποστηριχθεί η Ελλάδα μετά την έξοδό της από τη δικτατορία.

Σημειώνει δε: «Για μας, η Ελλάδα είναι συνώνυμη με τον πολιτισμό. Ως εκ τούτου, η ιδέα ότι θα έμενε έξω από την πόρτα της Ευρώπης ήταν αφόρητη».  

Ωστόσο, σχετικά με το αν έπρεπε να μπει η Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα είκοσι χρόνια μετά, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος υποστηρίζει: «Η απόφαση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα ήταν ένα σοβαρό λάθος. Στην Αθήνα, οι διαδοχικές κυβερνήσεις από το 1982 είχαν μία δημαγωγική διαχείριση, επιτρέποντας την αύξηση των δημοσίων δαπανών πολύ πιο γρήγορα από την ανάπτυξη, για καθαρά εκλογικούς λόγους. Ακόμη και αν η χώρα είχε υπογράψει τη Συνθήκη του Μάαστριχ, ήταν σαφές ότι η ελληνική οικονομία δεν ήταν έτοιμη να ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα».  

Σχολιάζοντας, τέλος, τη στάση των χωρών της Ευρωζώνης έναντι της ελληνικής κρίσης, ο Βαλερύ Ζισκάρ ντ' Εσταίν εκτιμά: «Χάσαμε πολύ χρόνο χωρίς λόγο κατά τους πρώτους μήνες. Ήταν σαφές από την αρχή, ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να πληρώσει τα χρέη της, ιδίως δεδομένου ότι έχοντας μπει στο ευρώ δεν είχε τη δυνατότητα να υποτιμήσει. Ήταν λάθος να υπάρξει άρνηση ενός κουρέματος του χρέους, όσο μεγάλο και αν ήταν, ακριβώς όπως ήταν απατηλό να παρουσιάζεται η βοήθεια προς την Ελλάδα ως δάνειο, όταν ήταν βέβαιο ότι η Αθήνα δεν θα μπορούσε ποτέ να την αποπληρώσει».