Την τοποθέτηση «Εμπειρογνωμόνων Μακροπρόθεσμης Θητείας (ΕΜΘ)» σε καίρια σημεία του δημοσίου τομέα για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα προβλέπει η έκθεση του επικεφαλής της «ομάδας δράσης» της Κομισιόν κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, η οποία δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.  
Σύμφωνα με την έκθεση τα στελέχη αυτά, οι ΕΜΘ, θα αναλάβουν δύο κύριες δράσεις:  

1. «Σχεδιασμός και υλοποίηση της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων»  

2. «Συντονισμός/επίβλεψη τεχνικής βοήθειας στην Αθήνα»  

Παρακολούθηση στόχων από ΕΕ και ΔΝΤ
 

Ιδιαίτερη σημασία για την (ενδεχόμενη) διασύνδεση της ομάδας δράσης με το ελεγκτικό ρόλο της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) έχει η παρακάτω αναφορά η οποία περιλαμβάνεται στο τελευταίο τμήμα της έκθεσης (σελ. 31), όπου περιγράφονται τα επόμενα βήματα: «Την πρόοδο θα παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι οι στόχοι που θεσπίζονται στο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας επιτυγχάνονται πραγματικά, με τη χρήση δεικτών αναφοράς για την παρακολούθηση της προόδου που έχει επιτευχθεί».  

Η έκθεση περιγράφει τη σειρά των δράσεων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας:  
- Για τη δράση «ανασύσταση των κεντρικών υπηρεσιών» αναμένονται οι παρακάτω ενέργειες:  

1. «Σχεδιασμός προγράμματος κατάρτισης» κατά το β' τρίμηνο του 2012 από Εμπειρογνώμονες Βραχυπρόθεσμης Θητείας (ΕΒΘ)  
2. «Εσωτερικός έλεγχος και δράση κατά της διαφθοράς» κατά το 3ο τρίμηνο του 2012, κυρίως από ΕΒΘ.  

-Για την «είσπραξη και διαχείριση οφειλών» προβλέπονται η «θέσπιση διεύθυνσης διαχείρισης των οφειλών», το 4ο τρίμηνο του 2011 και η «αυτοματοποιημένη είσπραξη οφειλών» το 2ο τρίμηνο του 2012.  
-Για τον «Εκσυγχρονισμό της ελεγκτικής φορολογικής λειτουργίας» προβλέπεται η «χρήση ελεγκτικού λογισμικού», το 1ο τρίμηνο του 2012 καθώς και πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να υιοθετηθούν «σύγχρονες τεχνικές ελέγχου του ΦΠΑ» το 1ο τρίμηνο του 2013.  

Η έκθεση περιγράφει τα επόμενα βήματα για την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα ως εξής:  

- Κοινή επίσκεψη αξιολόγησης από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εμπειρογνώμονες από κράτη-μέλη της ΕΕ, ούτως ώστε να καθοριστούν με ακρίβεια οι ανάγκες για συγκεκριμένη τεχνική βοήθεια (σε εξέλιξη).  

- Μια σειρά από θεματικές συναντήσεις εργασίας πρόκειται να ξεκινήσουν στα τέλη Νοεμβρίου οι οποίες, σε κάθε τομέα πολιτικής που καθορίζεται, θα παρέχουν στην ελληνική φορολογική διοίκηση πρόσβαση στη βέλτιστη πρακτική άλλων χωρών μελών.

Aξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης σχολιάζοντας, πριν μερικούς μήνες, το ενδεχόμενο τοποθέτησης μόνιμων επιτρόπων στο υπουργείο του, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν θα δεχθώ κανέναν "μπάστακα" στο υπουργείο μου. Εάν έρθει μόνιμη εποπτεία, θα παραιτηθώ...»»


Πηγή: tovima.gr


Σχετικά Θέματα:

«Απόβαση» Ράιχενμπαχ στην Καραγιώργη Σερβίας με εννέα παρεμβάσεις