Αποστάσεις λόγω... αμφιβολιών κράτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας διατυπώνοντας τις θέσεις της ΝΔ για τον προϋπολογισμό του 2012, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Δήμας είπε ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους είναι αυξημένης αβεβαιότητας, γιατί έχει στόχο να είναι πλεονασματικός όταν: πρώτον, το έλλειμμα είναι αυξημένο, δεύτερον, η ύφεση του 2011 είναι τελικώς μεγαλύτερη από αυτή που αρχικώς είχε προβλεφθεί  και, τρίτον, η ύφεση για το 2012 θα είναι επίσης μεγαλύτερη, κάτι που θα επηρεάσει τα έσοδα από το εξωτερικό και το εσωτερικό.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Δήμας ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για την εξέλιξη του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), γιατί η εξέλιξή του θα επηρεάσει και τον προϋπολογισμό, αφού θα υπάρξουν κέρδη από την μείωση των τόκων που θα επιφέρει το «κούρεμα» του χρέους με την προϋπόθεση όμως ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα θα φθάσει στο 100%.

Ο υπουργός Εξωτερικών ρώτησε ακόμη αν τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 70% θα μπουν στο «κούρεμα». Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι σαν η ΕΚΤ να κερδοσκοπεί πάνω στα ελληνικά ομόλογα, αντί να βοηθά στην ελάφρυνση του χρέους, επεσήμανε ο κ. Δήμας.

Συζήτηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγινε και πάνω στην αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι υπήρξε μείωση του ελλείμματος από το 15,6% το 2009 στο 9,2% εφέτος. Ο κ. Δήμας αντέταξε ότι καλύτερα να μην ανοίξει αυτή η συζήτηση προς δημιουργία εντυπώσεων, γιατί υπάρχουν και διαφορετικά επιχειρήματα για το πώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν τα οικονομικά στοιχεία από το 2009 και μετά. «Μην προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις, εκεί που μπορεί να υπάρξουν αμφισβητήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Δήμας.

Τέλος, ο κ. Δήμας είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η καλή εντύπωση που δημιούργησε στο εξωτερικό η μεταβατική κυβέρνηση και η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο για να τονωθεί η αξιοπιστία της χώρας.

TAGS