Τη στήριξη και συμπαράσταση της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες του ελληνικού λαού για την αντιμετώπιση της κρίσης, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σμίθ, μετά από τη συνάντησή του με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα. Ο κ. Σμίθ ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης εξετάστηκαν θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος και υπογράμμισε ότι η αμερικανική πλευρά κατανοεί τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και στηρίζει τις προσπάθειές του.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο εκτιμά ότι η αστάθεια στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό επηρεάζει την προσπάθεια για αντιμετώπιση της κρίσης, ο Αμερικανός πρέσβης υποστήριξε ότι «τώρα δίνεται μια ευκαιρία, με την σύμπραξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, να αντιμετωπιστούν κάποιες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας στις διεθνείς αγορές».

Είπε ακόμη ότι η αμερικανική πλευρά στηρίζει αυτή την προσπάθεια με την ελπίδα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σταθερή στάση των ΗΠΑ έναντι της χώρας μας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξετάστηκαν και οι τρέχουσες εξελίξεις σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο.

Ειδικότερα, εξετάστηκε η κατάσταση στα Βαλκάνια, στην ΠΓΔΜ, στην Τουρκία αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.