Μονοθεματική ήταν η ατζέντα της συνάντησης Σαμαρά- τροϊκανών, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στα γραφεία της ΝΔ στην Συγγρού. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έθεσαν επί τάπητος το θέμα της αναγκαιότητας των υπογραφών για να λάβουν τη ρητή απάντηση από τον Αντώνη Σαμαρά και τους επιτελείς του πως ό,τι είχε να γίνει, έχει γίνει. 
Οι πληροφορίες από το «γαλάζιο» στρατόπεδο δίδουν έμφαση στο γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς, λίγες ώρες προτού «κλειδώσει» η υποψηφιότητα Παπαδήμου, είχε αποστείλει επιστολή σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις θέσεις της ΝΔ προς τον Πρόεδρο του ΕΛΚ, Β. Μαρτένς και η οποία κοινοποιήθηκε προς όλους τους προέδρους των κομμάτων που μετέχουν στο ΕΛΚ καθώς και στους κ. Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο. Σχετική αναφορά είχε κάνει ο κ. Σαμαράς και κατά την πρόσφατη ομιλία του προς την Κ.Ο. του κόμματός του. 

Αυτή η κίνηση, σε συνδυασμό με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών στην Προεδρία της Δημοκρατίας, την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ στην Βουλή, την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και την κατ’ αρχήν ψήφιση του προϋπολογισμού, συνθέτουν ένα πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο, ο κ. Σαμαράς ό,τι είχε να κάνει ως προς τη δήλωση στήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά και δέσμευσής του στους στόχους της δανειακής σύμβασης, το έχει κάνει. 

Στη σύσκεψη, το κλίμα της οποίας περιγράφεται ως «υπηρεσιακό» μετείχαν, πέραν του κ Σαμαρά και οι Δήμας, Μουρμούρας, Σταϊκούρας, Μηταράκης και Λαζαρίδης. Οι συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ, απαντώντας στην... επιθυμία των τροϊκανών για την ύπαρξη ενυπόγραφης επιστολής του κ. Σαμαρά εν όψει του Eurogroup, επεσήμαναν την πλήρη και θεσμική δέσμευση της ΝΔ για τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας τον παραλογισμό της επιμονής στις υπογραφές κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή εκτροπή της πορείας του προγράμματος, λόγω του αντιθεσμικού χαρακτήρα του αιτήματος. 

Κατά πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίστηκαν να έχουν ως δεδομένη την προσφυγή στις κάλπες μέσα στους επόμενους λίγους μήνες και αφ’ ότου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που συνοδεύει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και κυρίως το ζήτημα της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο «κούρεμα». 

Ειδικά ως προς το τελευταίο πάντως, η συζήτηση που έγινε ήταν περί διαγραμμάτων καθώς το κλιμάκιο της Τρόικας εμφανίστηκε να αγωνιά για την εξέλιξη του PSI, καταδεκνύοντας ότι και οι ίδιοι δεν έχεουν ακόμη σχηματοποιημένη εικόνα για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» αλλά και ότι αποφεύγουν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε εκτίμηση. Αντιθέτως καταγραφηκε ο προβληματισμός τους για την εξέλιξη του προγράμματος βήμα- βήμα, ξεκινώντας από το βασικότερο για την ώρα, που είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης.


Πάνος ΡασσιάςΣχετικά Θέματα:


Κρίσιμες επαφές της τρόικας στην Αθήνα- Tόμσεν: «Ουδέν σχόλιον για την 6η δόση»