«Αυτή η επιστολή από τους αρχηγούς, ζητήθηκε από την τρόικα και νομίζω ότι είναι αναγκαία για να άρουμε τις αβεβαιότητες», είπε ο Λουκάς Παπαδήμος, στην συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Εξαρτάται από τους αρχηγούς των κομμάτων να αποφασίσουν πως θα γίνει η επιβεβαίωση των δεσμεύσεων», ξεκαθάρισε. «Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη υποστηρίζεται από τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο Λουκάς Παπαδήμος προς τον κ. Μπαρόζο.

«Δεν υπάρχει αμφοβολία ότι η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει τις έγγραφες εγγυήσεις που έχουν παρουσιαστεί στην ΕΕ με κάθε λεπτομέρεια» είπε ο κ. Παπαδήμος, τονίζοντας ότι «το PSI θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα».

«Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την πολύπλοκη αυτή διαδικασία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Οι προοπτικές είναι εξαιρετικές εάν δουλέψουμε όλοι μαζί. Η νέα κυβέρνηση με την υποστήριξη του ελληνικού λαού θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της σε μικρό χρονικό διάστημα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος.

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από την πλευρά του τόνισε ότι είναι αναγκαία η συναίνεση και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, δύο είναι οι στόχοι που καλείται να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση: πρώτον, η οριστικοποίηση, ως το τέλος του χρόνου, του δεύτερου προγράμματος οικονομικής αρωγής, τριετούς διάρκειας και, δεύτερον, η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), τους πρώτους μήνες του 2012.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην Ελλάδα και ότι απαιτείται ένας «ηράκλειος άθλος» για να ανταποκριθεί η χώρα στις οικονομικές προκλήσεις. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και επεσήμανε ότι μετά από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωση των στόχων από την πλευρά της Ελλάδος. 

«Η εμπιστοσύνη και η αποφασιστικότητα είναι καθοριστικής σημασίας», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο, όχι μόνο για τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να συνεχίσει τη ροή των χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα, αλλά και για τις διεθνείς αγορές.

Ο Ζ. Μπαρόζο, διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Επιτροπή κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την Ελλάδα, μέσω της ομάδας δράσης που έχει συσταθεί για να παράσχει τεχνική βοήθεια στη χώρα. Όλα αυτά, σημείωσε, υπό την προϋπόθεση ότι και η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της και επιθυμεί να πραγματοποιήσει την ευρεία πολιτική συναίνεση. 

«Εμπιστεύομαι απόλυτα την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να οικοδομήσει αυτή την εθνική συναίνεση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Καταλήγοντας, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, απαιτείται «ευρεία εθνική συναίνεση». Ζήτησε λιγότερους πολιτικούς τακτικισμούς και περισσότερη δέσμευση για υλοποίηση των συμφωνηθέντων.