Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και το ζήτημα της ενέργειας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, ο οποίος επισκέπτεται τη Δευτέρα και την Τρίτη την Κύπρο. Ο Έλληνας υπουργός θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για την κρίσιμη καμπή των συνομιλιών στο Κυπριακό.

«Η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη σε εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και εναρμονισμένης με το κοινοτικό κεκτημένο», δήλωσε ο κ.Δήμας κατά την άφιξη του στην Κύπρο. Ο κ. Δήμας τόνισε ακόμη ότι η Κύπρος παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

Αμέσως μετά την άφιξή του, ο κ. Δήμας μετέβη στη Βουλή, όπου ξεκίνησε σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο του Σώματος, Γιαννάκη Ομήρου, και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Χριστόφια και θα έχει συνομιλίες με την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Η Αθήνα και η Λευκωσία εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη πρόκειται να πιέσουν για οριστική επίλυση του ζητήματος μέχρι τον Ιούνιο του 2012, δηλαδή πριν από την ανάληψη της εξαμηνιαίας προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο.

Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Δ.Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου πρόκειται να συναντηθούν τον Ιανουάριο ενώ εντείνεται και η δραστηριότητα εκ μέρους του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο Στ.Δήμας θα συζητήσει τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου καθώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι οριστικές προβλέψεις της εταιρείας Noble Energy για τα κατά τα φαινόμενα πολύ μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στο «Οικόπεδο 12».

Πηγές: ΑΠΕ - in.gr