Στο Λουξεμβούργο μεταφέρεται σήμερα ο αγώνας «δρόμου» του πρωθυπουργού να πετύχει την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας και οι πληρωμές μισθών και συντάξεων. Αυτή την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του Λουκά  Παπαδήμου με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Φρανκφούρτη, προκειμένου να συναντηθεί το απόγευμα στις 18:00, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Χθες, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο Λουκάς Παπαδήμος με τους Μπαρόζο και Ρομπάι, κατέστη σαφές ότι χωρίς πολιτική συναίνεση και έγγραφες δεσμεύσεις, οι δανειστές δεν πρόκειται να δώσουν την έκτη δόση.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πηγές από τις Βρυξέλλες, που επικαλούνται «Τα Νέα», τα αιτήματα των Ευρωπαίων καλύπτονται από την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα, εφόσον ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάνει τις «κατάλληλες αλλαγές» στην επιστολή και εφόσον απευθυνθεί στα «πρόσωπα που πρέπει».

Την Δευτέρα, το πράσινο φως για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι έτοιμοι να δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά την συνάντησή τους στα τέλη του Νοεμβρίου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Αναφερθείς εμμέσως στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Βαν Ρομπάι
ζήτησε από τους έλληνες πολιτικούς ηγέτες «να υποστηρίξουν την στρατηγική» της κυβέρνησης.

Ο κ. Ρομπάι διαβεβαίωσε τον κ. Παπαδήμο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ ο έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που προβλέπει ο Προϋπολογισμός.

«Το Eurogroup θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στην επόμενη συνάντησή του για την εκταμίευση της 6ης δόσης του ελληνικού δανείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρομπάι.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να συνεχίσουν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ κάλεσε και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να κάνουν από την πλευρά τους το καθήκον τους.

Eν τω μεταξύ, δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι επικαλείται η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», προσδιορίζοντας στις 29 Νοεμβρίου την επικύρωση της εκταμίευσης της έκτης δόσης προς την Ελλάδα ύψους 8 δισ. ευρώ από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει όμως η «Le Figaro», οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεσμευτεί η έκτη δόση εάν δεν δεσμευτούν γραπτώς όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα.Σχετικά Θέματα:

Παπαδήμος: «Επιμένουν οι εταίροι στις υπογραφές των αρχηγών»