Μορατόριουμ μεταξύ των υποστηρικτών της λαϊκής δεξιάς και των αποκαλούμενων «μετριοπαθών» στελεχών της ΝΔ που κινούνται στο φιλελεύθερο χώρο, ελπίζουν στην Συγγρού ότι θα επιβάλλει το σιωπητήριο που κήρυξε με τη χθεσινή του παρέμβαση ο Πρόεδρος του κόμματος, για να κλείσει η κόντρα των τελευταίων 24ώρων ανάμεσα στις δύο πλευρές. 
Η δήλωση- προειδοποίηση διαγραφών από τον κ. Σαμαρά κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς ο καυγάς που ξεκίνησε με αφετηρία τις εκατέρωθεν αιχμηρές δηλώσεις μεταξύ του Φαήλου Κρανιδιώτη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαμόρφωσε μια εξαιρετικά αρνητική εικόνα για την αξιωματική αντιπολίτευση, μετακινώντας το επίκεντρο του πολιτικό ενδιαφέροντος σε ανούσια θέματα. 

«Καταφέραμε να γίνουμε πρωταγωνιστές σε ένα πολιτικό έργο, που θα έπρεπε τη... διανομή των ρόλων να έχουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αντί να ασχολούμαστε με τη σφαγή στην Ιπποκράτους για τη διαδοχή Παπανδρέου, εμφανιζόμαστε να πλακωνόμαστε μεταξύ μας» λέει στο Newpost.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Συγγρού που, αν και τοποθετείται στο στενό προεδρικό περιβάλλον, έχει καλούς διαύλους επικοινωνίας και με τους λεγόμενους φιλελεύθερους. 

Παρ’ ότι η δήλωση Σαμαρά φάνηκε προς στιγμήν ότι λαμβάνει θέση υπέρ Κρανιδιώτη –με δεδομένο ότι έκανε ευθέως λόγο για διαγραφές, κάτι που επί της ουσίας δεν αφορά τον κ. Κρανιδιώτη- πληροφορίες ανέφεραν ότι νωρίτερα είχε υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Κρανιδιώτη, με δέσμευση του δεύτερου να σταματήσει τις εμπρηστικές δηλώσεις. 

Στον αντίποδα, σύμφωνοι –έστω και υπό την απειλή της διαγραφής- εμφανίζονται ως προς την προσωρινή ανακωχή και οι «μετριοπαθείς» βουλευτές που, κατά περίπτωση εμφανίζονται διαφοροποιούμενοι ως προς τη γραμμή του κόμματος, λαμβάνοντας αφορμή από την πρόσφατη «ολική διαγραφή» του κ. Χατζηγάκη και την επόμενη «μερική διαγραφή» του κ. Καμμένου. 

Ωστόσο, το μορατόριουμ δείχνει να έχει μικρή διάρκεια ζωής, καθώς στο παρασκήνιο, σημαντικός αριθμός βουλευτών της ΝΔ επιμένει στη σύγκληση ττης Κ.Ο. στην οποία, κεκλεισμένων των θυρών, να τεθούν όλα τα ζητήματα επί τάπητος και να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις με σκοπό να μπει τελεία στις προσωπικές στρατηγικές. 

Σημειώνεται ότι αφορμή για τη νέα κόντρα στάθηκαν οι περιπτώσεις Χατζηγάκη και Καμμένου, με τη σκυτάλη να περνά στους κ.κ. Μητσοτάκη και Κρανιδιώτη. Στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη τάχθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ατύπως η «ομάδα των 5» -Αντώναρος, Σπηλιωτόπουλος, Χατζηδάκης- πλαισιούμενη και από μερίδα βουλευτών όπως οι κ.κ. Βλάχος, Δαβάκης, Δένδιας, Παπαδόπουλος κ.α. Υποστηρικτικοί των θέσεων Κρανιδιώτη εμφανίζονται μεταξύ άλλων οι κ.κ. Πιπιλή, Τζαβάρας καθώς και ο Γ. Μανώλης.