Η  σύλληψη του Κώστα Γιαννίκου, ήταν για πολλούς αναμενόμενη.  Ο διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού σταθμού Alter, συνελήφθη χθες το απόγευμα στη Βούλα, στην οδό Μεγάλου Βασιλείου 72 και Ρόδου, για χρέη ύψους 1.200.000 ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο και σήμερα το πρωί προσήχθη στον εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη για μη καταβολή ΦΠΑ στο δημόσιο, σε βαθμό κακουργήματος.

Ο επιχειρηματίας οδηγήθηκε στον ανακριτή για να απολογηθεί από τον οποίο πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη. Έως τότε θα κρατείται.

Ο Κώστας Γιαννίκος κατέχει το 24,9% του μετοχικού κεφαλαίου του «Alter» μέσω της εταιρείας του, «Modern Times». Ως διευθύνων σύμβουλος του σταθμού έχει κηρύξει «Lock Out» στην επιχείρηση. Από τον Ιανουάριο του 2011 το «Alter» άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι.

Τα συνολικά χρέη του σταθμού προς τράπεζες, ιδιώτες και διαφημιστικές εταιρείες ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 500 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τον τηλεοπτικό σταθμό με το μεγαλύτερο άνοιγμα στην αγορά. Από τον Αύγουστο του 2011 η τηλεοπτική αυτή επιχείρηση εντάχθηκε στον άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Τα σενάρια περί διάσωσης και εξυγίανσης του διαψεύστηκαν το ένα μετά το άλλο. Τελικά οι εργαζόμενοι παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι.

Η επαγγελματική πορεία του Κώστα Γιαννίκου ωστόσο άριχε από ένα δισκάδικο που διατηρούσε στα Εξάρχεια την δεκαετία του 80. Η πρώτη σημαντική θέση του Γιαννίκου σε ελληνικό κανάλι ήταν στο MEGA όπου διετέλεσε διευθυντής προγράμματος. Από εκεί μεταπήδησε στον ΣΚΑΙ ως γενικός διευθυντής και στη συνέχεια στο STAR με την ίδια θέση.

Όσοι τον ξέρουν καλά οφείλουν να ομολογήσουν ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα χαρισματικό άνθρωπο, με αίσθηση του χιούμορ, φιλόδοξο και με ένα χαρακτηριστικό: το ταλέντο του στην πώληση. «Ο Γιαννίκος μπορεί να σε πείσει ότι έξω από το γραφείο σου χιονίζει, ενώ στην πραγματικότητα επικρατεί καύσωνας, ή ότι είναι μεσημέρι, ενώ στην πραγματικότητα είναι μεσάνυχτα», λένε όσοι τον γνωρίζουν.

Ενώ ήταν διευθύνων σύμβουλος του Star για αρκετά χρόνια, δέχθηκε μια πρόταση «που δεν μπορούσε να αρνηθεί», όπως δήλωσε αργότερα. Από μεγαλοστέλεχος καναλιού, κλήθηκε από τον Γιώργο Κουρή όχι μόνο να αναλάβει εν λευκώ τα ηνία του Alter, αλλά ταυτόχρονα να πάρει και το 25% του καναλιού, εισηγμένου στο Χ.Α., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο επιτυχίας του καναλιού και αντίστοιχης, φυσικά, ανόδου της μετοχής της Ελεύθερης Τηλεόρασης, ιδιοκτήτριας του καναλιού.

Το Star αναλαμβάνει ο Πάνος Κυριακόπουλος μαθαίνοντας ότι ο κ. Γιαννίκος έχει προπωλήσει τον διαφημιστικό χρόνο του σταθμού τουλάχιστον για ένα έτος, γεγονός που σημαίνει ότι ο σταθμός θα πρέπει να λειτουργήσει για πάνω από έναν χρόνο χωρίς στην πραγματικότητα να εισπράττει.

Την ίδια ώρα ο Γιαννίκος στο Alter χτίζει ένα σημαντικό δίκτυο προσωπικών επιχειρήσεων, που εκμεταλλεύονται τη δωρεάν προβολή που τους παρέχει ο σταθμός. Από τηλεοπτικά περιοδικά, μέχρι τον «Κόσμο του Επενδυτή» και τη Γενική Θεαμάτων με τις δεκάδες παραστάσεις, παιδικά βιβλία και εκδόσεις (Μοντέρνοι Καιροί), καθώς και δισκογραφικές εταιρείες (Λύρα, FM Records).

O Γιαννίκος μπήκε στις εκδόσεις με την εταιρεία Modern Times, που εκδίδει βιβλία, τηλεοπτικά και παιδικά περιοδικά, όπως το Tivo και Avanti,  ενώ εξέδιδε και την εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή».

Ο επιχειρηματίας εκτός από το χώρα των media δραστηριοποιούταν και στο χώρο της τέχνης.  Ιδιοκτήτης της εταιρίας «Ελληνικής Θεαμάτων» στην οποία ανήκουν πολλά θέατρα της Αθήνας μεταξύ άλλων το θέατρο Παλλάς, Κιβωτός, Εμπορικόν, Πειραιώς 131, Αποθήκη, Δημήτρης Χορν και Πόρτα.

Εκτός από τα παραπάνω, ο ιδιοκτήτης των ραδιοφωνικών σταθμών John Greek (πλέον Freedom 88,9), Captain Jack (λίγο αργότερα Δίφωνο και τώρα Pepper 96,6) και Oasis 88FM, εκδίδει και τα μουσικά περιοδικά «Δίφωνο» και  «Ποπ και Ροκ».  Επιπλέον, ο Κώστας Γιαννίκος είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρίας Legend, ενώ στον δισκογραφικό του όμιλο ανήκουν επίσης οι εταιρίες Lyra, MBI, Κίνησις, Eros, Σονόρα και η Πάνιβαρ.

Τι ισχυρίζεται η πλευρά του Γιαννίκου

Χρόνο για να συγκεντρώσει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, ζήτησε ο Κώστας Γιαννίκος, από το δικαστήριο σήμερα, ο οποίος φέρεται να αμφισβητεί την νομιμότητα της σύλληψης του. 

Σύμφωνα με τον συνήγορό του Ηλία Αναγνωστόπουλο, από την στιγμή που η εταιρεία έχει υπαχθεί στο άρθρο 99 απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του νομίμου εκπροσώπου της. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, τελούν υπό δέσμευση τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Γιαννίκου και ταυτόχρονα υπάρχει αναστολή κάθε διωκτικού μέτρου σε βάρος του. Η πλευρά του κ. Γιαννίκου τονίζει επίσης ότι είναι ποινικό αδίκημα η κατ΄ επιλογή πληρωμή πιστωτών της εταιρείας, ακόμα και αν αυτή (η πληρωμή) αφορά χρέη προς το δημόσιο. 

Ο κατηγορούμενος εκτιμά ότι το ΣΔΟΕ προχώρησε σε σύλληψη του, θεωρώντας ότι η διαδικασία του άρθρου 99 έχει αδρανήσει. Η υπεράσπιση Γιαννίκου όμως τονίζει ότι αυτό που συνέβη είναι η παραίτηση του μεσολαβητή που όρισε το δικαστήριο και ο διορισμός, πριν από λίγες ημέρες, νέου μεσολαβητή.

Αναστασία Γαλάνη 

TAGS