Ανοικτή παραμένει, μέχρι στιγμής, η τελική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών με τον αρχικό προγραμματισμό να τις τοποθετεί χρονικά στις 19 Φεβρουαρίου. Τα δεδομένα όμως φαίνεται πως ανατρέπονται μετά τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου ότι οι πιθανότητες για ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από τη Βουλή μετατίθεται από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο. Σε αυτήν την περίπτωση ο αρχικός προγραμματισμός για κάλπες στις 19 Φεβρουαρίου είναι πιθανό να αλλάξει.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στο ζήτημα της έκτης δόσης και της νέας δανειακής σύμβασης και μίλησε για τον χρονικό ορίζοντα που προβλέπεται για αυτά.

«Εάν θέλουμε να έρθει προς ψήφιση το πρόγραμμα με τη μορφή νέας δανειακής σύμβασης, έστω στις αρχές του Ιανουαρίου πλέον, γιατί βλέπω δύσκολο το Δεκέμβριο γιατί εργάσιμες μέρες περιορίζονται - κάθε μέρα χάνουμε πολύτιμο χρόνο για τη χώρα -, πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα και δεν υπάρχουν πλέον εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες εδώ ή αντιθέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Εάν οι εκλογές διεξαχθούν τελικά στις 19 φεβρουαρίου, η κήρυξή τους πρέπει να γίνει το αργότερο 21 ημέρες νωρίτερα, στις 29 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, με την παράταση της ψήφισης της νεάς δανειακής σύμβασης, πιθανότατα να ανατραπούν τα σημερινά δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, καθώς είναι πιθανή η επιμηκυνση της νέας κυβέρνησης πέραν της 19ης Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει εξαρχής τονίσει ότι η νέα κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμμένη να δεχθεί αναβολή των εκλογών.